Zdrowe chipsy z batatów.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe chipsy z batatów. Te chipsy mogą okazać się najlepszą przekąską na świecie! Są chrupiące, pyszne, lekko słone z dodatkiem kurkumy. Idealna przekąska na letnie pikniki. Kupując gotowe warzywne chipsy możemy stracić fortunę, a co jeśli zrobimy zdrowe i może smaczniejsze chipsy ze słodkich ziemniaków w domu? Robi się je bardzo szybko i są mega smaczne! Robienie w domu chipsów z batatów pozwala na większą kontrolę nad grubością, nad zawartością tłuszczu oraz nadamy i odpowiedni smak, według naszych upodobań kulinarnych!
Bataty (słodkie ziemniaki) przewyższają pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych tradycyjne ziemniaki, które często goszczą na polskich stołach. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem energii, ponieważ magazynują węglowodany. Są polecane osobom, które mają słaby wzrok. Magnes znajdujący się w batatach wpływa na pracę mięśni, wpływa na pracę układu trawiennego, hormonalnego i odpornościowego. Regulują poziom cukru we krwi. Wpływają pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy wchodzące w skład batatów to: A, B1,B2, B3, B5, B6,B9, B12, C, siarka, jod, D, E, K1. Pierwiastki mineralne jakie znajdziemy w batach to: fosfor, potas, magnez, mangan, sód, cynk, wapń, selen, żelazo, miedź.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu Oczyszcza organizm z toksyn. Leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 słodkie ziemniaki
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka kurkumy
– sól, pieprz
Piekarnik nastawiamy na 150°C.
Obieramy bataty i usuwamy skazy. Za pomocą noża lub mandoliny kroimy ziemniaki w plasterki ( w zależności od preferowanej grubości ).
Do miski wkładamy plasterki batatów, dodajemy olej, sól i pieprz. Mieszamy. Dużą blachę wykładamy pergaminem i układamy na niej plasterki batatów jeden obok drugiego. Może być potrzebna więcej niż jedna blacha, jeśli tak to w piekarniku umieszczamy jedną blachę na środkowym a drugą blachę umieszczamy na dolnym stojaku. Ułożenie blach zmieniamy po 40 minutach.
Pieczemy bataty przez 40 minut po czym przekręcamy je na drugą stronę. Pieczemy aż krawędzie będą chrupiące wtedy wyciągamy z piekarnika, może to zając ok 3 – 5 minut. Gotowe chipsy z batatów wyciągamy i posypujemy kurkumą.
Domowe chipsy są gotowe. Idealny sposób na zdrową i smaczną przekąskę.