Pieczone warzywa z serem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczone warzywa z serem. To najlepszy sposób na przygotowanie warzyw, kiedy je upieczemy dodajemy im głębi i cudownego smaku, a kończy się idealną miękkością. Jest to szybki sposób na zrobienie sobie posiłku i łatwy pomysł by wprowadzić większość ilość warzyw do diety.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ brokuła
– 3 marchewki
– 1 czerwona cebula
– 2 cukinie
– 1 czerwona papryka
– 1 słoiczek przecieru pomidorowego
– masło do posmarowania naczynia
– sól, pieprz
– natka pietruszki do posypania.
Zalewa serowa:
– 200 g sera mozzarella
– 1 szklanka mleka
– 1 łyżeczka bazylii
– sól, pieprz
– 2 jajka
Brokuła dzielimy na małe różyczki, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, cukinię i paprykę kroimy w kostkę, cebulę siekamy drobno. Warzywa umieszczamy w misce.
Do miseczki przekładamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, pieprz. Mieszamy. Następnie przecier wlewamy do warzyw i mieszamy dokładnie.
Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i za pomocą trzepaczki łączymy je ze sobą. Dodajemy starty ser mozzarella, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Mieszankę wylewamy na warzywa. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 50 minut.
Upieczone warzywa posypujemy świeżą natką pietruszki.
Zdrowo i szybko.