Wegańskie śniadaniowe ciasteczka owsiane.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie śniadaniowe ciasteczka owsiane. Czy potrzebujemy prostego pomysłu na śniadanie, które pokocha cała rodzina? Śniadaniowe ciasteczka owsiane. To zdrowe ciasteczka śniadaniowe wykonane z ptaków owsianych, żurawiny, nasion chia, pestek dyni, siemienia lnianego z dodatkiem cynamonu, banana i mleka owsianego. Ciasteczka są spełnieniem marzeń! Wypełnione błonnikiem i składnikami odżywczymi. Wegańskie ciasteczka idealnie sprawdzą się jako smaczna i zdrowa przekąska. Ciasteczka owsiane z są łatwe, szybkie i pyszne! Są wystarczająco zdrowe na śniadanie, przypominają zapiekaną owsiankę!
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka płatków owsianych
– ½ szklanki suszonych owoców np. żurawina, morela itd
– ½ szklanki pestek dyni
– ½ szklanki mąki owsianej
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki nasion chia
– ½ szklanki siemienia lnianego
– 1 łyżka cynamonu
– ¼ łyżeczki soli
– 1 duży banan
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki mleka owsianego
– 3 łyżki syropu klonowego
Siemię lniane mielimy w młynku do kawy.
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, czyli: płatki owsiane, nasiona chia, mąkę owsianą, cynamon, sól, suszone owoce, pestki dyni, proszek do pieczenia, sól. Mieszamy.
Rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy do niego syrop klonowy, puree z banana i mleko owsiane. Mieszamy dokładnie. Wlewamy do miski z suchymi składnikami. Dokładnie łączymy zawartość miski.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nabieramy trochę masy owsianej i kładziemy na papierze, lekko spłaszczamy.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy ciasteczka przez 15 – 20 minut.
Te zdrowe, wegańskie ciasteczka śniadaniowe z bananem i płatkami owsianymi są idealnym pomysłem na szybkie śniadanie. Ciasteczka są bez jajek, bez cukru, bez laktozy! Ciasteczka dla każdego!