Koktajl z brokułem i szpinakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl z brokułem i szpinakiem. Ten pyszny zielony koktajl łączy w sobie ananasa, szpinak i cudownego brokuła! Dla większości ludzi może się wydać dziwne, brokuł w koktajlu? Ale rzeczywiście pod tą kompozycją smaku, można ukryć brokuła i nikt się nie zorientuje, że tam jest. A nawet będziemy się delektować smacznym, zdrowym i zielonym koktajlem. Słodki smak owoców sprawi, że pokochamy ta dawkę składników odżywczych.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Ananas jest pięknym, soczystym, aromatycznym, o doskonałym smaku i o niesamowitych właściwościach leczniczych owocem. Ananas jest owocem wspomagającym odchudzanie. Dzięki zawartości bromeliny ananas ma właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Wspomaga procesy przemiany materii, co jest zaletą w okresie odchudzania. Witaminy zawarte w ananasie to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, cynk, potas, sód, żelazo, magnez, wapń. Zawiera sporo błonnika.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ½ szklani ananasa
– 2 garście szpinaku
– 1 szklanka mrożonego brokuła
– 1 banana
– 1 szklanka mleka z płatków owsianych
Zalecam dodanie mrożonego brokuła z tego względu, że jest on mniej gorzki od świeżego, jeśli posmak goryczki nie będzie Wam przeszkadzam to śmiało można dodać świeże warzywo.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Po kilku minutach koktajl jest gotowy. Możemy delektować się wspaniałym smakiem zdrowych i smacznych warzyw i owoców.
Zdrowa porcja witamin ze świeżych warzyw i owoców. Dieta bogata w takie produkty przyczyni się dla naszego zdrowia!