Gniazda – hiszpańskie pączki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Gniazda – hiszpańskie pączki. Dla mnie pączki reprezentują absolutną doskonałość. Nie ma nic lepszego niż dobry i delikatny pączek. Do tej pory na blogu pojawiały się fit pączki i zawsze były pieczone. Jednak tym razem na prośbę moich dzieci wykonałam mniej zdrowszą wersję hiszpańskich pączków. Pączusie możemy polać słodką glazurą lub posypać obficie posypką, ale samo ciasto nie jest zbyt słodkie, jest po prostu lekkie, puszyste i idealne. To idealny smakołyk na zaspokojenie zachcianek.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą potrzebne:
– szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka wody
– 80 g masła
– 4 jajka
– olej do smażenia
Lukier:
– 1 łyżka wody
– 70 g cukru
– sok z 1 cytryny
W garnku zagotuj wodę z masłem. Ściągnij garnek z ognia i wsyp mąkę i energiczniej wymieszaj. Ponownie postaw garnek na ogniu i podgrzej ciasto ciągle mieszając, aż stanie się gładkie i zacznie odchodzić od garnka. Odłóż na bok by ostygło.
Następnie do ciasta dodaj jajka i zmiksuj. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużą tylką. Na papier do pieczenia wyciśnij koło o średnicy 5 cm.
Następnie nożyczkami przetnij papier by na każdym kawałku było ciasto.
Rozgrzej olej w garnku i wrzuć gniazda do oleju papierem do góry. Po 3 minutach ściągnij papier i smaż gniazda przez około 5 minut, by uzyskały złotawy odcień.
Usmażone gniazda wyłóż na ręcznik papierowy.
Wodę połącz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Po intensywnym mieszaniu powstanie gładki lukier. Rozsmaruj go na schodzonych pączkach.
Pączki hiszpańskie to puszyste, smaczne i smażone pączki. Mają klasyczny kształt pączka z dziurka po środku, ale są delikatniejsze niż pączki amerykańskie. Jest to prosty przepis na pączki, bez dodatku drożdży, co oznacza, że są gotowe w 15 minut. Te pączki są proste, szybkie i mega smaczne! Gniazda – hiszpańskie pączki to marzenie każdego wielbiciela słodkości.