Zdrowe pączki z makiem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe pączki z makiem. Domowe pączki z makiem i glazurą cytrynową są szybkie w przygotowaniu, pieczone i pełne cytrynowego smaku. Cytryna i mak to super duet. Czy jest coś lepszego niż zdrowy pączek? I to nie byle jaki pączek… pieczony a nie smażony na głębokim oleju. Takimi pączkami możemy zajadać się bez wyrzutów sumienia. Te pączki z makiem są również pyszne bez glazury cytrynowej i dzięki czemu będą jeszcze zdrowsze – chociaż lukier jest jedną z najlepszych części zjedzenia pączka. Słodka, cytrynowa przekąska na tłusty czwartek.
Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę serca i zapobiega zmianom miażdżycowym. Wzmacnia odporność organizmu. Wskazany jest dla osób, które borykają się z zaparciami. Bardzo dobrze działa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomaga układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w maku to: A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku znajdziemy również błonnik i kwasy omega – 6.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki soli himalajskiej
– 1/3 kostki masła w temperaturze pokojowej
– 3 łyżki maku
– 1 jajko
– ½ szklanki erytrytolu
– ½ szklanki mleka owsianego
Glazura:
– 1 ½ szklanki erytrytolu
– 1/3 szklanki soku z cytryny
Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól i proszek do pieczenia.
W drugiej misce za pomocą miksera łączymy masło i erytrytol. Gdy otrzymamy gładką masę dodajemy mak. Miksujemy przez chwilę. Wsypujemy połowę mąki, miksujemy cały czas i wlewamy mleko, gdy składniki połączą się ze sobą wsypujemy pozostałą część mąki i kontynuujemy miksowanie.
Foremnik do pączków smarujemy olejem i wypełniamy je ciastem do połowy wysokości.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy pączki przez 10 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy pączki się chłodzą przygotowujemy glazurę. Erytrytol mielimy w młynku do kawy. Wyciskamy sok z cytryny. W miseczce łączymy erytrytol z sokiem i mieszamy do momentu aż powstanie nam biała glazura. Paczki zanurzamy w glazurze i odstawiamy na drucianą podstawkę by glazura połączyła się z pysznym pączusiem.
Jeśli po świętach zalega nam mak w szafce warto go wykorzystać do wykonania zdrowych pączków z makiem. Konsystencja ich jest idealnie miękka i puszysta o lekko cytrynowym smaku. To idealna uczta na tłusty czwartek i nie tylko. Te pączki z makiem są niesamowite!