Gnocchi z warzywami i indykiem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Gnocchi z warzywami i indykiem. Wszyscy uwielbiamy, łatwe i zdrowe obiady, prawda? Ten przepis powstał po tym jak dzieci umieściły w moim koszyku opakowanie gnocchi. Na początku nie wiedziałam co z niego wykonać. Jednak po jakimś czasie mnie natchnęło i powstał ten prosty i jednocześnie smaczny obiad. Przygotuj już dziś ten przepyszny przepis na gnocchi z dodatkiem indyka i papryki. Wystarczy, że połączysz składniki i upieczesz całość w piekarniku. Pyszne gnocchi z piekarnika, obiad, który syci na długo.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie są potrzebne:
– 500 g gnocchi
– 500 g piersi z indyka
– 250 g pieczarek
– 1 czerwona papryka
– 250 g pomidorów koktajlowych
– 100 g świeżego szpinaku
– sól, pieprz
– przyprawa do indyka
– olej
Gnocchi ugotuj według instrukcji na opakowaniu, nie wylewaj wody.
Pierś z indyka pokrój w dowolne kawałki i przypraw solą, pieprzem oraz przyprawy do indyka. Wymieszaj i odłóż na 10 minut. Następnie usmaż na patelni z odrobina oleju.
Paprykę pokrój na dowolne kawałki, pieczarki i pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Do naczynia zaroodpornego wsadź pomidory, pieczarki i paprykę. Przypraw pieprzem i wlej odrobinę oleju. Wymieszaj.
Piekarnik nastaw na 180˚C i piecz warzywa przez 10 – 15 minut.
Następnie dodaj ugotowane gnocchi, usmażonego indyka oraz szpinak wymieszaj i dodaj pół szklanki wody po ugotowaniu gnocchi. Przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Ponownie umieść naczynie żaroodporne w piekarniku na kolejne 15 minut.
Podawaj na ciepło.
Przybliżone kalorie to 414 kcal
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by wykonać gnocchi, jednak w mojej szafce zalegało opakowanie i w ten sposób wykonałam błyskawiczny obiad dla całej rodziny. Gnocchi wspaniale komponuje się z warzywami i mięsem, doskonale łączy się ze wszystkimi smakami. Danie zapewnia wyrafinowany smak i aromat.