Gulasz z indyka z warzywami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Gulasz z indyka z warzywami. Ta aromatyczna zupa z indyka jest pełna warzyw, takich jak: marchewka, cebula, bakłażan, ziemniaki, pomidory, papryka, pietruszka oraz natka. Indyk dostarcza dużo białka i jest idealnym mięsem dla osób na diecie. Zupa gulaszowa jest szybka w przygotowaniu i gotowana w jednym garnku. Zupa jest również świetnym posiłkiem nie tylko w okresie zimowym ale także w okresie wiosenny i letnim przygotowana z sezonowych warzyw. Gulasz jest bardzo sycący. Idealny obiad dla całej rodziny.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Bakłażan przypomina troszkę cukinię jednak bardzo się od niej różni. Warzywo to posiada mało kalorii i jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Oberżyna świetnie się sprawdza w dietach odchudzających, ponadto wspiera pracę jelit, pomaga w problemach z zaparciami. W skórce bakłażana znajdują się antyoksydanty, które mają działanie antynowotworowe. Zapobiega chorobom układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Ma działanie detoksykujące organizm. Witaminy jakie znajdziemy w bakłażanie to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K. kwas foliowy. Składniki mineralne to: żelazo, magnez, wapń, sód, potas, cynk, selen, fosfor. Znajdziemy w nim jeszcze błonnik i białko.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 600 g piersi z indyka
– 2 litry wody
– 1 puszka pomidorów
– 2 ziemniaki
– 2 marchewki
– 2 cebule
– 1 bakłażan
– 1 pietruszka
– 1 papryka
– olej do smażenia
– sól, pieprz
– papryka słodka
– natka pietruszki
Mięso kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy olej wkładamy mięso i smażymy. Gdy mięso jest już usmażone wlewamy wodę i przykrywamy. Dusimy mięso około 20 minut. Następnie wsypujemy pokrojone warzywa. Przykrywamy i pozostawiamy na około 10 minut. Wlewamy pomidory z puszki, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Mieszamy. Przykrywamy zawartość garnka i dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec posypujemy natką pietruszki.
Zupa gulaszowa pełna warzyw i chudego mięsa stanowi idealny i zdrowy posiłek, który bez problemu wykonamy w ciągu zabieganego tygodnia. Idealna zupa dla całej rodziny.