Smaczne francuskie leczo warzywne. Ratatouille.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smaczne francuskie leczo warzywne. Ratatouille. Jest to jedno z najbardziej znanych francuskich potraw. Prosty przepis na ratatouille to satysfakcjonujący obiad bądź kolacja. Wspaniałe jednogarnkowe danie wegetariańskie. Różnorodność kolorowych warzyw, w pomidorowym sosie ze wspaniałą pikanterią czosnku. Wspaniała potrawa bez kalorii!
Bakłażan przypomina troszkę cukinię jednak bardzo się od niej różni. Warzywo to posiada mało kalorii i jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Oberżyna świetnie się sprawdza w dietach odchudzających, ponadto wspiera pracę jelit, pomaga w problemach z zaparciami. W skórce bakłażana znajdują się antyoksydanty, które mają działanie antynowotworowe. Zapobiega chorobom układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Ma działanie detoksykujące organizm. Witaminy jakie znajdziemy w bakłażanie to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K. kwas foliowy. Składniki mineralne to: żelazo, magnez, wapń, sód, potas, cynk, selen, fosfor. Znajdziemy w nim jeszcze błonnik i białko.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 dojrzałych pomidorów
– 1 bakłażan
– 1 cukinia
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 2 czerwone cebule
– 3 szklanki soku pomidorowego
– ½ szklanki natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy
– sól, pieprz
– 4 ząbki czosnku
Cebulę kroimy w grube piórka i kładziemy do garnka, dodajemy oliwę i lekko podsmażamy. Cukinię kroimy w plasterki, bakłażana kroimy w półplasterki, dodajemy je do smażącej się cebuli. Lekko je podsmażamy. Pomidory kroimy na połówki i dodajemy do garnka. Zawartość garnka zalewamy sokiem pomidorowym. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pozostałych składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. całość dusimy ok 15 minut. Na koniec posypujemy natka pietruszki.
W kilka chwil mamy zdrowy, dietetyczny, wegetariański posiłek. Jedno z moich ulubionych letnich dań. Cudowny smak świeżych warzyw. Pycha!
SMACZNE FRANCUSKIE LECZO WARZYWNE. RATATOUILLE!