Koreczki z truskawkami i serem Brie.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koreczki z truskawkami i serem Brie. Małe przekąski z serem Brie z truskawkami i szpinakiem to jedna z najłatwiejszych i najsmaczniejszych przekąsek jakie możesz zrobić w okresie letnim. Połączenie smaków zaskakująco dobrze ze sobą współgra, co sprawia, że trudno jest im się oprzeć i zjeść tylko jedną przekąskę. Te koreczki z truskawkami są po prostu urocze. Podane z polewą balsamiczną są przepyszne. Różnorodność tekstury i smaku zachwyci każde wymagające podniebienie!
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Składniki jakie są potrzebne:
– 20 wykałaczek
– 20 truskawek
– 20 liści szpinaku
– 2 łyżki glazury balsamicznej
Glazura balsamiczna to ocet balsamiczny, który gotuje się aż będzie bardzo gęsty. Zagotuj 1 szklankę octu balsamicznego w małym rondelku na średnim ogniu, aż uzyskasz konsystencję syropu. Przygotowanie glazury balsamicznej zajmie około 10 – 15 minut. Objętość zmniejszy się do ¼ szklanki.
Ser Brie pokrój na małe kawałki.
Truskawki przekrój na pół.
Na wykałaczkę nabić truskawkę, liść szpinaku i kawałek sera Brie.
Przed podaniem skrop delikatnie glazurą balsamiczną.
Prosty przepis z zachwycająco wyrafinowanymi smakami. Świeże truskawki, szpinak, ser Brie i glazura balsamiczna, tworzą piękną i pyszna przystawkę. Uwielbiam smak truskawek, tak samo jak ser Brie, więc kiedy połączyłam te dwie rzeczy ze sobą i dodałam po listku szpinaku otrzymałam najlepszą przekąskę na świecie. Szpinak możesz śmiało zastąpić bazylią lub rukolą.