Smoothie ze szpinakiem i gruszką.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smoothie ze szpinakiem i gruszką. Jeśli przeraża nas picie zielonego smoothie, to to zielone smoothie jest idealnym sposobem na odprężenie się. Tak zawiera szpinak, ale także jest gruszka, jabłko, ogórek, limonka, woda kokosowa, natka pietruszki oraz seler. Większość składników tego smoothie przeważają smaki nad smakami zieleni. Efektem końcowym jest smaczne, słodkie i pożywne smoothie na bazie wody kokosowej. Zróbmy to smoothie i cieszmy się mocą witamin!
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Gruszki są uwielbiane przez wszystkich i każdemu są bardzo dobrze znane. Te owoce powinny być dodatkiem zdrowej, zbilansowanej diety. Jedzenie gruszek wspomaga trawienie, zapobiegają zaparciom, przyśpieszają gojenie się ran, obniżają ciśnienie krwi. Gruszki posiadają właściwości przeciwgorączkowe. Bor występujący w gruszce działa pozytywnie na nasz mózg, pobudza szare komórki do wytężonej pracy i poprawia koncentrację. Witaminy jakie znajdziemy w gruszce to: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w gruszce to: fosfor, jod, wapń, magnez, sód, żelazo, miedź, bor, potas, cynk.
Seler naciowy obecnie seler kojarzy nam się z podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i posiada dużo zdrowotnych zalet. Seler idealnie wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej. Systematyczne jedzenie tego warzywa sprawia, że redukuje ono obrzęki. Posiada właściwości redukujące stres, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Nawadnia nasz organizm i go odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ogórek
– 1 gruszka
– 1 jabłko
– duża garść szpinaku
– sok z limonki
– 2 gałązki selera
– ½ pęczka natki pietruszki
– ½ szklanki wody kokosowej
Owoce i warzywa kroimy na mniejsze kawalki.
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy.
By nadać smoothie odrobinę słodyczy dodajemy jabłko i soczystą gruszkę. Jeśli boimy się smaku szpinaku i selera to bez obaw, gruszka i jabłko w znakomity sposób gaszą smak szpinaku i selera. To smoothie szpinakowo – gruszkowe jest bardzo orzeźwiające dzięki limonce i jednocześnie satysfakcjonujące, idealnie słodkie i niezbyt szpinakowe. Pokochamy to smoothie.