Przekąska z ogórka z serem kozim.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Przekąska z ogórka z serem kozim. Świerzy ogórek z dodatkiem delikatnego sera koziego oraz z dużą ilością koperku, wykończony soczystym pomidorem. To zdrowa i smaczna przekąska. Imprezy, święta czy spotkania rodzinne to świetna wymówka aby wykonać tą przekąskę z ogórkiem w roli głównej. Gdy masz dość serwowania „śmieciowego jedzenia” to ta przekąska będzie znakomitym wyborem. Przekąska, która trafia w wyrafinowane gusta.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie są potrzebne:
– 1 długi ogórek
– 110 g rolady koziej naturalnej
– 1 duży pomidor
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– sól, pieprz
– 3 łyżki świeżego koperku
Ogórka umyj i osusz.
Pokrój go w plastry o grubości około 2 cm.
Roladę kozią umieszczasz w misce, dodaj jogurt naturalny. Przypraw solą oraz pieprzem. Za pomocą miksera połącz całość.
Dodaj posiekany drobno koperek i wymieszaj łyżką.
Masę serową nałóż na plasterki ogórka.
Pomidora pokrój w kostkę i przyozdób na wierzchu przekąskę z ogórka.
Smacznego.
Jeśli szukasz zdrowej, ale wciąż pysznej przystawki, którą przygotujesz w kilka chwil to ogórki z serem kozim idealnie się sprawdzą. Ogórek i koperek idealnie pasują do siebie, połączone z aksamitnym serkiem kozim i jogurtem to idealny dodatek do spotkania z najbliższymi. Małe kęsy sprawiają, że nawet dzieci są zainteresowane poczęstowaniem się tymi mini kanapeczkami. Idealna zdrowa przekąska, którą każdy polubi!