Ciasto francuskie z pomidorami i cebulą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto francuskie z pomidorami i cebulą. To najprostsze przekąski z ciasta francuskiego z pomidorami i cebulą. To są idealne rustykalne przekąski na każdą porę dnia. Przekąski z ciasta francuskiego wypełnione są świeżymi i soczystymi pomidorami i cudowną czerwoną cebulą. Nie ma nic bardziej ekscytującego niż przygotowanie smacznej i szybkiej przekąski, której wykonanie naprawdę nie wymaga wiele czasu a efektem jest osiągnięcie doskonałości dla smakoszy ciasta francuskiego, pomidorów i cebuli.
Czerwona cebula z pewnością każdy zna wyrazisty smak czerwonej cebuli, jednak nie każdy za nim przepada, wielka szkoda, ponieważ czerwona cebula jest doskonałym lekarstwem na wiele dolegliwości. Syrop z cebuli wskazany jest na problemy z kaszlem, drogami oddechowymi i katarem. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jedzenie czerwonej cebuli obniża poziom złego cholesterolu we krwi, rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed zakrzepami w naczyniach krwionośnych. Zapobiega powstawaniu nowotworów. Obniża także poziom cukru we krwi. Zwiększa gęstość kości, więc wskazana jest dla kobiet w okresie menopauzy. Witaminy jakie znajdziemy w cebuli to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w cebuli to: potas, cynk, mangan, siarka, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 12 pomidorków koktajlowych
– 1 czerwona cebula
– 1 jajko
– 2 łyżki oleju
– sól, pieprz
– kilka gałązek świeżej bazylii
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i wycinamy koła o średnicy około 5 cm.
Pomidory kroimy wzdłuż na pół a cebulę na półplasterki.
Krążki z ciasta francuskiego smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Na wierzchu układamy po połówce pomidora i cebulę.
Smarujemy delikatnie oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy ciasto francuskie przez 10 – 12 minut.
Wyciągamy i posypujemy bazylią.
Ciasto francuskie z pomidorami i cebulą może okazać się ulubionym przepisem na lato. Chodzi o proste składniki wysokiej jakości, z którymi nie trzeba zbytnio nic robić. Kruche ciasto francuskie z cebulą i pomidorami oraz bazylią to idealna przekąska dla dzieci i dorosłych. Po upieczeniu ciasto francuskie staje się złotobrązowe, pomidory pękają, stają się słodkie i pyszne. Po prostu trzeba tego spróbować!