Brukselka z jabłkiem i cebulą.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Brukselka z jabłkiem i cebulą. Gotowana na parze brukselka z jabłkiem i cebulą jest idealnym dodatkiem do każdego posiłku, w szczególności świątecznego. Wspaniała brukselka jest łatwym i imponującym dodatkiem do każdego posiłku nawet w ciągu tygodnia. Ta aromatyczna brukselka jest łatwa do przygotowania i jest zawsze wielkim hitem! Dzięki cudownemu połączeniu składników i wspaniałemu smakowi nie będziemy mogli przestać zajadać się brukselką.
Brukselka to warzywo, które posiada właściwości odżywcze i lecznicze. Brukselka wspiera układ odpornościowy, wykazuje działanie antynowotworowe, również może wzmagać płodność. Brukselka poprawia nasze trawienie, jest świetnym dodatkiem dla wszystkich, którzy chcą się pozbyć kilku zbędnych kilogramów. Ma dużo białka i błonnika. Posiada również właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Warzywo to chroni również dziąsła, poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Kolejnymi właściwościami zdrowotnymi jakie ma brukselka jest to, że wspomaga nasz wzrok, chroni przed anemią i przerostem gruczołu krokowego. Witaminy jakie znajdziemy w brukselce to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w małej kapustce to: fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, sód, potas, mangan, selen, miedź.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie świeżej brukselki
– 1 czerwona cebula
– 1 jabłko
– olej do smażenia
– sól, pieprz
Brukselkę myjemy. Przyprawiamy solą i gotujemy na parze do miękkości.
Cebulę kroimy w kostkę, jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.
Na patelni podgrzewamy olej i smażymy cebulę. Następnie dodajemy ugotowaną brukselkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy razem około 2 minut. Ściągamy patelnię z ognia i dodajemy starte jabłko. Mieszamy. Gotowe.
Brukselka jest jednym z tych warzyw, które kochamy albo nienawidzimy. Ale ta wersja jest tą, którą najprawdopodobniej pokochamy. Ta brukselka gotowana na parze a następnie wymieszana z jabłkiem i smażoną cebulką to pożywny dodatek na świąteczny stół. Pyszna brukselka z jabłkiem i cebulą to cudowne miks smaków, które tworzą najlepszy przepis na brukselkę.