Ciasto francuskie z brokułem i serem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto francuskie z brokułem i serem. Brokuł i ser to przepyszne połączenie, a kiedy ułożymy je na cieście francuskim to nawet dzieci z chęcią zjedzą duży kawałek. Bogate brokułowo – cebulowe nadzienie z dodatkiem sera jest idealne dla maślanego ciasta francuskiego i ciężko jest mu się oprzeć. Ciasto francuskie z brokułem i serem jest dość łatwe do zrobienia, jeśli oczywiście mamy ciasto francuskie pod ręką. Podawajmy je na ciepło, ponieważ jest to najlepszy sposób by delektować się ciągnącym serem i chrupiącym ciastem francuskim.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Czerwona cebula z pewnością każdy zna wyrazisty smak czerwonej cebuli, jednak nie każdy za nim przepada, wielka szkoda, ponieważ czerwona cebula jest doskonałym lekarstwem na wiele dolegliwości. Syrop z cebuli wskazany jest na problemy z kaszlem, drogami oddechowymi i katarem. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jedzenie czerwonej cebuli obniża poziom złego cholesterolu we krwi, rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed zakrzepami w naczyniach krwionośnych. Zapobiega powstawaniu nowotworów. Obniża także poziom cukru we krwi. Zwiększa gęstość kości, więc wskazana jest dla kobiet w okresie menopauzy. Witaminy jakie znajdziemy w cebuli to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w cebuli to: potas, cynk, mangan, siarka, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 mały brokuł
– 3 łyżki musztardy
– 1 jajko
– 1 cebula
– ser mozzarella do posypania
Brokuła kroimy na małe różyczki i blanszujemy go w osolonej wodzie przez 2 minuty a następnie zalewamy zimną wodą. Dobrze odcedzamy.
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy musztardą pozostawiając 2 cm od brzegów. Posypujemy startym serem, kładziemy plasterki cebuli i kawałki brokuła. Posypujemy jeszcze odrobiną sera.
Jajko rozkłócamy i za pomocą pędzelka smarujemy brzegi ciasta.
Ciasto francuskie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 – 18 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy i podajemy do jedzenia.
Ten serowy zestaw z brokułem i cebulą to czysty komfort jedzenia, a nasza rodzina będzie zachwycona i będzie prosić o dokładkę! Brokuł, cebula i ser na kruchym i delikatnym cieście francuskim to idealna przysmak. Jest to świetny sposób by wprowadzić do diety więcej brokułów i cebuli, a dodatek musztardy nadaje cudownego charakteru potrawie.