Pieczone bataty z awokado.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczone bataty z awokado. Słodkie ziemniaki z dodatkiem awokado, jogurtu, granatu i jagód goji są proste w przygotowaniu i stanowią świetną przekąskę lub kolację. Także możemy podawać jest jako dodatek do dania głównego bądź zjeść jako samodzielny posiłek. Jeśli nigdy nie próbowaliśmy połączenia batatów z awokado to czas najwyższy to zmienić. Bataty są obłędne w smaku! Ziemnaiki są niesamowicie łatwe w przygotowaniu więc przywitajmy się z pieczonymi, słodkimi ziemniakami.
Bataty (słodkie ziemniaki) przewyższają pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych tradycyjne ziemniaki, które często goszczą na polskich stołach. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem energii, ponieważ magazynują węglowodany. Są polecane osobom, które mają słaby wzrok. Magnes znajdujący się w batatach wpływa na pracę mięśni, wpływa na pracę układu trawiennego, hormonalnego i odpornościowego. Regulują poziom cukru we krwi. Wpływają pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy wchodzące w skład batatów to: A, B1,B2, B3, B5, B6,B9, B12, C, siarka, jod, D, E, K1. Pierwiastki mineralne jakie znajdziemy w batach to: fosfor, potas, magnez, mangan, sód, cynk, wapń, selen, żelazo, miedź.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Granat nazywany jest ,,rajskim owocem’’ jest coraz popularniejszy, ale jeszcze nie tak sławny jak np banan. Owoc granatu zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują rozwój wolnych rodników, które z kolei są odpowiedzialne za wiele chorób w tym nowotworowych. Granat posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu, poprawia przepływ krwi u osób z chorobą wieńcową oraz reguluje ciśnienie krwi. Łagodzi objawy PMS i menopauzy. Zapobiega procesom starzenia się organizmu. Łagodzi problemy trawienne. Przeciwdziała problemom z erekcją. Granat wzmacnia naszą odporność i wspiera organizm w trakcie infekcji. Wspomaga gojenie ran. Ma działanie moczopędne i wspomaga detoksykację organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w granacie to: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K. Składniki mineralne to: jod, krzem, cynk, miedź, mangan, magnez, fosfor, potas, wapń, sód. Znajdziemy w nim również błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 batat
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– kiełki
– 1 łyżka pestek granatu
– 1 awokado
– 1 łyżka jagód goji
– sól
– olej
Batata myjemy i osuszamy, kroimy go na cztery plasterki.
Bataty smarujemy z każdej strony olejem.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 20 minut.
Każdy plasterek batata smarujemy jogurtem i posypujemy solą do smaku. Na wierzchu kładziemy plasterki awokado i całość posypujemy kiełkami, jagodami goji oraz granatem. Bataty z awokado są gotowe. Smacznego!
Jeśli kochamy słodkie ziemniaki to ten przepis jest dla nas idealny. Pieczone bataty z awokado są wspaniałe gdy potrzebujemy szybko czegoś zdrowego, smacznego i satysfakcjonującego na stole. Ziemniaki możemy upiec z wyprzedzeniem a awokado, jogurt, pestki granatu i jagody goji dodać tuż przed konsumpcją. Szybka i zdrowa przekąska z batatów i awokado.