Sałatka z makaronem i warzywami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z makaronem i warzywami. Sałatka z makaronem to jeden z podstawowych przepisów, które istnieją od bardzo dawna i nie bez powodu – sałatka z makaronem jest niesamowicie pyszna! Sałatka ta jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Wszystko co musimy zrobić to ugotować makaron, wrzucić warzywa, zrobić sos i wymieszać wszystko razem. Sałatkę tę można wykonać z jednodniowym wyprzedzeniem, ponieważ postoi nam troszkę w lodówce.
Czerwona fasola fasola jest lubiana przez większość osób i nic dziwnego, ponieważ posiada ona wiele wartości odżywczych. Jedzenie fasoli poprawia pamięć, działa przeciwzapalnie. Zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, dlatego jest zalecana osobom borykającym się ze zgagą i nadkwasotą. Pozytywnie działa na serce, układ krążenia. Zapobiega zakrzepom i nadciśnieniu. Osoby chorujące na osteoporozę powinny wprowadzić do diety fasolę ze względu na białko roślinne, które występuje w tej roślinie. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Ułatwia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Hamuje rozrost komórek nowotworowych. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy to: cynk, magnez, żelazo, mangan, fosfor, wapń, potas, selen. Fasola zawiera także błonnik i białko.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 100 g makaronu
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 1 czerwona papryka
– 1 czerwona cebula
– ½ paczka szczypiorku
– 2 pomidory
– 3 ząbki czosnku
– sok z ½ limonki
– ¾ szklanki jogurtu naturalnego
– sól, pieprz
– przyprawa taco
– ½ łyżeczki kminku
– 1 awokado
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Przekładamy do miski. Fasolę i kukurydzę odcedzamy i dodajemy do makaronu. Paprykę, cebulę, pomidory kroimy w kostkę, szczypiorek, natkę pietruszki siekamy. Pokrojone składniki przekładamy do miski.
Do wysokiego naczynia dodajemy awokado, czosnek, kminek, jogurt naturalny, sok z limonki, sól, pieprz, taco. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy do momentu powstania aksamitnego sosu. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dodajmy troszkę jogurtu. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Mieszamy dokładnie i serwujemy.
Idealna sałatka na śniadanie lub kolację, podwieczorek lub szybką przekąskę, na imprezę lub kolację we dwoje.
Smacznego.