Domowy chleb wieloziarnisty.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowy chleb wieloziarnisty. Istnieją tylko dobre powody, aby dodawać nasiona do żywności. Chleb wieloziarnisty jest idealny by przygotować kanapkę do szkoły, pracy czy na kolację. Domowy chleb wieloziarnisty jest fantastyczny na kanapkę z masłem i domowym dżemem, ale smakuje również wspaniale z serem lub innymi dodatkami, takimi jak hummus, mus czekoladowy. Więc bierzemy się do pieczenia chleba.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Nasiona lnu znane też jako siemię lniane. Len przeciwdziała zaparciom i wspomaga odchudzanie. Związki śluzowe zawarte w nasionach powlekają błonę śluzową żołądka, łagodząc w ten sposób wrzody. Siemię lniane leczy także kaszel, oparzenia, choroby skórne, zapalenie oskrzeli. Ma właściwości regenerujące naskórek i błony śluzowe. Obniża poziom cukru we krwi, wspomaga leczenie jajników. Siemię lniane jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega -3. Witaminy jakie znajdziemy w lnie to: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, E, K. Minerały to: cynk, sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 szklanki mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba
– 1 szklanka ziaren np słonecznik, sezam, siemię lniane, dynia
– 2 ½ łyżeczki drożdży sypkich
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżeczki soli
– 2 szklanki gorącej wody
Do miski wsypujemy ziarna i zalewamy je gorącą wodą. Odstawiamy i czekamy aż woda przestygnie. Do lekko ciepłej wody dodajemy szklankę mąki, cukier, sól, olej i drożdże. Mieszamy. Stopniowo wsypujemy resztę mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciast na chleb robimy kulkę. Miskę smarujemy odrobiną oleju i przekładamy tam nasze ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Formę do chleba smarujemy olejem. Przykładamy tam wyrośnięte ciasto. Ponownie je zostawiamy na kolejne 30 minut, pod ściereczką. Wierz chleba smarujemy woda i posypujemy ziarenkami np sezamem, czarnuszką lub słonecznikiem.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chleb przez 45 minut.
Upieczony chleb wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Zdrowy i bardzo smaczny domowy chleb wieloziarnisty.