Dutch baby – pieczony nalesnik z warzywami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dutch baby – pieczony naleśnik z warzywami. Podnieś poziom swojego śniadania, dzięki temu holenderskiemu naleśnikowi, z dodatkiem pomidora, papryki i pieczarek. Wlej ciasto na rozgrzaną patelnię, włóż ciasto do piekarnika i obserwu, jak tu i ówdzie wyrasta! Po upieczeniu dodaj podsmażone warzywa i natychmiast podziel się tym naleśnikiem ze swoimi bliskimi. Jest to zabawne danie, które zawsze uszczęśliwia wszystkich dookoła.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie są potrzebne:
– 3 jajka
– ½ szklanki mleka
– ½ szklanki maki orkiszowej
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki kurkumy
– ½ łyżeczki tymianku
– szczypta pieprzu cayenne
– duża szczypta pieprzu
– 4 łyżki masła
Dodatki:
– ½ czerwonej papryki
– ½ czerwonej cebuli
– 2 pieczarki
– ½ dużego pomidora
– olej do smażenia
– sól, pieprz do smaku
W blenderze połącz jajka, mleko, mąkę i przyprawy.
Miksuj do momentu uzyskania gładkiej masy, zajmie to około 30 sekund.
Piekarnik nastaw na 220˚C. Patelnię żeliwną umieść w nagrzanym piekarniku i pozostaw ja na kilka minut aby nabrała temperatury.
Wyciągnij patelnię, umieść masło i czekaj aż się rozpuści.
Gotowe ciasto wylej na ropuszczone masło i ponownie wsadź patelnię do piekarnika.
Nalesnik piecz przez około 20 – 25 minut.
Naleśnik napuchnie i będzie miał kolor złotobrązowy.
Podczas gdy nalesnik się piecze przygotuj warzywa.
Wszystkie warzywa pokrój. Na patelni rogrzej olej i smaż warzywa przez 5 minut. Przypraw solą i pieporzem.
Gdy nalsnik się upiecze, wygiągnij do z piekarnika i połóż na nim warzywa.
Smacznego.
Dziś przenoszę dutch baby na wyższy poziom i serwuję go na wytrawnie. Smakuje gdzieś pomiędzy frittatą, pieczonym omletem lub mega gigantycznym naleśnikiem. Pieczony naleśnik znacząco sie od zwykłaych naleśników smażonych na patelni. Jest zawsze grubszy i gęstszy niż tradycyjne naleśniki. Wspaniały naleśnik z dodatkiem ziół, pieczony na złoty kolor i cudownie nadmuchany, a następnie posypany pomidorami, pieczarkami, cebulą i papryką. Całość smakuje cudownie!