Wegańskie babeczki śniadaniowe – mini frittaty.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie babeczki śniadaniowe – mini frittaty. Małe frittaty z mąki z ciecierzycy są bezglutenowe, bez laktozy i bez jajek. Wegańskie babeczki wypełnione są za to papryką, brokułem, marchewką, cebulą a całość łączy mąka z ciecierzycy, która idealnie zastępuje jajko. Te babeczki to zdrowe wegańskie śniadanie lub przekąska. Wegańskie babeczki śniadaniowe – mini frittaty są tak pyszne i zdrowe, że okażą się naszą obsesją. Ta wersja babeczek nie będzie dokładnie taka sama jak jajeczne babeczki, ale za to są delikatne i pełne wartości odżywczych i oczywiście bardzo smaczne!
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ czerwonej papryki
– 6 różyczek brokuła
– szczypiorek z cebulką
– 1 marchewka
– 2 szklanki mąki z ciecierzycy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– 2 ½ szklanki wody
– oliwa
Wychodzi 12 muffinek.
Paprykę kroimy w małą kostkę, marchewkę ścieramy na tarce, różyczki brokuła kroimy drobno, szczypiorek i cebulkę siekamy. Wszystkie pokrojone warzywa przyprawiamy solą i pieprzem mieszamy w misce.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę z ciecierzycy dodajemy sól, pieprz i proszek do pieczenia wlewamy wodę i za pomocą miksera łączymy składniki.
Foremkę do muffinek spryskujemy olejem. Do każdej kieszonki wkładamy miks warzywny i zalewamy je ciastem z ciecierzycy. Delikatnie łyżeczka mieszamy zawartość by ciasto dokładnie rozlało się między warzywami.
Piekarnik nastawiamy na 190°C i pieczemy muffinki przez 30 – 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone muffinki pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez kolejne 10 minut.
Wyciągamy blachę z piekarnika i wyciągamy frittaty (może być potrzebny nóż) pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Te wegańskie babeczki to wszystko co dobre w wegańskiej frittacie upieczonym w uroczej, małej foremce na muffinki. Te mini frittaty są zdrowe, pełne smaku i stanowią świetne, wysokobiałkowe śniadanie wegańskie. Babeczki idealnie sprawdzą się na wynos.