Jajka zapiekane w formie na muffinki. Jajka z blaszki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jajka zapiekane w formie na muffinki. Jajka z blaszki. Śniadaniowe muffinki jajeczne są niskowęglowodanowe, sycące i idealne nie tylko na śniadanie ale także mogą nam posłużyć jako przekąska lub przystawka. Jeśli sa tu fani jajek na śniadanie to wstrząśnijmy swoją rutyną śniadaniową i przygotujmy te cudowne muffinki jajeczne, które nie tylko pięknie się prezentują ale też dobrze smakują. Aby uniknąć pomijania śniadania warto wykonać te muffinki z wyprzedzeniem by rano spokojnie zjeść smaczne i zdrowe śniadanie. Muffinki są bardzo łatwe do przygotowania i można dostosować je do swoich potrzeb.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Szczypiorek należy do tej samej rodziny co por, cebula czy czosnek. Szczypiorek pobudza nasz apetyt, ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm. Posiada właściwości lekko przeczyszczające. Siarka zawarta w szczypiorku korzystnie wpływa na stan naszej skóry i poprawia elastyczność naskórka. Ma silne właściwości bakteriobójcze, co w połączeniu z siarką pomaga zwalczyć stany zapalne i infekcje. Ma on również właściwości przeciwnowotworowe. Cholina występująca w szczypiorku wspomaga dobry sen. Kwas foliowy wspiera walkę z depresją. Jedzenie szczypiorku zaleca się kobietom karmiącym piersią, ponieważ pobudza on laktację. Witaminy jakie znajdziemy w szczypiorku to: A, B2, B2, C, K. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, sód, wapń, potas, miedź, mangan, cynk, bor, chlor, kwas krzemowy oraz kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 jajek
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżka ketchupu
– sól, pieprz
– papryka słodka do posypania
– szczypiorek do posypania
Formę do babeczek smarujemy olejem. W jeden otwór wbijamy białko a w kolejny żółtko. Postępujemy tak z każdym jajkiem. Jajka w formie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy około 15 minut.
Upieczone białka i żółtka wyciągamy delikatnie z foremki. Białka układamy na talerzu a żółtka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich jogurt grecki, musztardę, ketchup, przyprawiamy solą i pieprzem. Za pomocą blendera ręcznego łączymy żółtka z pozostałymi składnikami, wyjdzie nam gładką pasta, którą przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy masę z żółtek na białko. Posypujemy słodką papryką i szczypiorkiem.
Zapiekane jajka możemy jeść na ciepło i na zimno a z wykonaniem ich poradzi sobie każdy.