Śniadaniowe gofry z jajek. Wytrawne gofry.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Śniadaniowe gofry z jajek. Wytrawne gofry. Gofry są zawsze wspaniałym pomysłem na śniadanie. Najczęściej zajadamy się goframi na słodko. Jednak tym razem coś dla miłośników gofrów wytrawnych, papryki i jajek. Gofry w 100% wykonane z jajek, papryki i szczypiorku z dodatkiem kurkumy. Pyszne i zdrowe śniadanie bez węglowodanów. Śniadanie, które syci na długo. Gofry są bez glutenu i bezzbożowe, niskowęglowodanowe oraz przyjazne dla diety paleo i keto.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 jajka
– 1 łyżka mleka
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki kurkumy
– ½ czerwonej papryki
– szczypiorek
Paprykę kroimy w małą kostkę, szczypiorek siekamy.
Jajka miksujemy z mlekiem oraz z solą, pieprzem i kurkumą.
Do jajek dodajemy paprykę i szczypiorek. Mieszamy.
Gofrownice smarujemy odrobina oleju i ją rozgrzewamy. Wylewamy na środek gofrownicy masę jajeczną. Zamykamy gofrownice i czekamy kilka minut aż nasz gofr jajeczny będzie upieczony.
Upieczonego gofra kładziemy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.
Wspaniałą rzeczą w robieniu gofrów z jajek jest to, że możemy wykonać dużą porcję i zajadać się nimi bez końca. Wytrawne gofry z jajek są gotowe w kilka minut i są bardzo łatwe do przygotowania. Jeśli znudziły się nam omlety, frittaty, jajka faszerowane to gofry jajeczne z dodatkiem papryki i szczypiorku będą smaczną i zdrową alternatywą. Szybkie i łatwe śniadanie.