Bezglutenowy chleb owsiany. Chleb bez drożdży.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Bezglutenowy chleb owsiany. Chleb bez drożdży. Chleb był, jest i będzie podstawą naszej diety. Mając na uwadze by wszyscy mogli zajadać się smacznym, zdrowym i domowym pieczywem dlatego powstał ten przepis by osoby nie tolerujące glutenu mogły mieć możliwość zjedzenia pysznego, domowego pieczywa. Oto chleb bezglutenowy z mąki owsianej. Chleb jest niewiarygodnie łatwy do zrobienia. Ten pyszny chleb jest bez drożdży i całkowicie pozbawiony cukru.
Nasiona lnu znane też jako siemię lniane. Len przeciwdziała zaparciom i wspomaga odchudzanie. Związki śluzowe zawarte w nasionach powlekają błonę śluzową żołądka, łagodząc w ten sposób wrzody. Siemię lniane leczy także kaszel, oparzenia, choroby skórne, zapalenie oskrzeli. Ma właściwości regenerujące naskórek i błony śluzowe. Obniża poziom cukru we krwi, wspomaga leczenie jajników. Siemię lniane jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega -3. Witaminy jakie znajdziemy w lnie to: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, E, K. Minerały to: cynk, sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 jajka
– 1 szklanka mleka owsianego
– 1 ½ łyżki syropu klonowego
– ¼ łyżeczki soli himalajskiej
– 2 ¾ szklanki mąki owsianej
– ¼ szklanki mielonego lnu
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
– płatki owsiane do posypania
Jajka ubijamy z mlekiem owsianym, syropem klonowym i solą.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę owsianą, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy drewniana łyżką by składniki się połączyły. Wsypujemy zmielone siemię lniane. Mieszamy. Wlewamy mieszaninę jaj i mleka do miski z mąką. Za pomocą miksera łączymy zawartość do momentu aż się połączą. Ciasto odstawiamy na 5 minut by odpoczęło.
Piekarnik nastawiamy na 160°C.
Małą formę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy oliwą. Przekładamy ciasto na chleb. Posypujemy płatkami owsianym. Foremkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 – 45 minut.
Upieczony chleb wyciągamy do ostygnięcia. Najlepiej jest go jeść na drugi dzień wtedy jest mniej kruchy.
Kromki owsianego chleba podawane z ulubionym domowym dżemem lub masłem orzechowym chociaż wspaniale smakuje z domowym pasztetem lub pastą na kanapkę. Ten bezglutenowy chleb owsiany stanie się ulubionym chlebem całej rodziny.