Śniadaniowe burrito. Burrito z jajecznicą i awokado.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Śniadaniowe burrito. Burrito z jajecznicą i awokado. Obudźmy się by wykonać to pyszne tortille wypełniane obfitym nadzieniem. Świeże awokado w towarzystwie jajek i warzyw to istne szaleństwo na weekendowe śniadanie. Burrito wypełnione jajkami, awokado, papryką, serem, bazylią, czosnkiem, cebulą, piersią z kurczaka to typowa uczta na śniadanie. Sądzę, że nikt nie potrzebuje inspiracji by wykonać to pyszne i sycące śniadanie z jajkiem, kurczakiem i awokado.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 cebula
– 1 papryka żółta
– 2 piersi z kurczaka
– 4 jajka
– 2 ząbki czosnku
– garść bazylii
– 1 awokado
– 4 tortille
– ser mozzarella stary do posypania
– sól, pieprz
– kilka listków sałaty
– przyprawa do kurczaka
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju i smażymy je. Usmażoną pierś odstawiamy na bok.
Awokado kroimy w paseczki, paprykę w kostkę, cebulę w plasterki, bazylię siekamy.
Jajka wbijamy do miseczki przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, za pomocą trzepaczki łączymy zawartość miseczki.
Na rozgrzana patelnie wylewamy masę jajeczną. Podsmażamy do uzyskania ulubionej konsystencji.
Na wierz tortilli kładziemy troszkę sera mozzarella następnie kładziemy troszkę jajecznicy, kilka kawałków mięsa, paprykę, cebulę, sałatę, bazylię. Zwijamy tortillę.
Powtarzamy tak z pozostałym tortillami.
Śniadanie gotowe.
Oczywiście burrito możemy przygotować sobie z wyprzedzeniem wtedy zrolowane burrito zawijamy w folię by było szczelnie zapakowane, aby podgrzać wystarczy włożyć burrito do piekarnika na 10 minut. Podajemy burrito z kwaśna śmietaną, salsą lub innym sosem.
To burrito śniadaniowe z jajkami, awokado i warzywami jest nie tylko łatwe do przygotowania ale także pyszne o każdej porze dnia. Jest to pyszna opcja na śniadanie które da nam siłę.