Jajka faszerowane pastą z łososia.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jajka faszerowane pastą z łososia. Najlepsze jajka z wędzonym łososiem są tym czego potrzebujemy na wielkanocny stół. Te piękne jajka są eksplozją smaku i są doskonałą przekąską lub przystawką. Niedziela Wielkanocna już za parę dni więc przepis na faszerowane jajka jest idealną propozycją na śniadanie wielkanocne. Przepis na jajka z pastą z łososia mogą być świetną przekąską lub śniadaniem przez cały rok. Wspaniałą rzeczą w przygotowaniu tych jajek jest to, że są bardzo łatwe do wykonania, pięknie się prezentują a przede wszystkim wspaniale smakują! Jajka nadziewane pysznym musem z wędzonego łososia.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i wzrok. Zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w łososiu to: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E. Składniki mineralne występujące w łososiu to: fosfor, potas, sód, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, miedź. Również znajdziemy dużą zawartość białka i kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 5 jajek
– 3 plasterki wędzonego łososia + 1 plasterek
– sól, pieprz
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– rzeżucha lub inne kiełki do posypania
Jajka gotujemy na twardo.
Ugotowane jajka przecinamy na połówki i wyciągamy żółtka, wkładamy je do miski dodajemy sól, pieprz, jogurt grecki oraz pokrojonego na kawałki łososia. Za pomocą blendera miksujemy zawartość miski. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim białko jajka.
Ostatni plaster łososia kroimy w paseczki i zwijamy i dekorujemy każde jajko. Jajka posypujemy rzeżuchą lub kiełkami.
Te wyjątkowe jajka na twardo zmieniają nasze znaleziska wielkanocne w ulubioną przystawkę imprezową. Jajka z wędzonym łososiem to takie małe zachwycające przekąski. Smak jajka i wędzonego łososia dobrze komponuje się ze sobą tworząc kremowa konsystencję.