Muffiny dyniowe z bitą śmietaną.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Muffiny dyniowe z bitą śmietaną. Te proste w przygotowaniu muffinki dyniowe są niezwykle lekkie, delikatne i niezwykle aromatyczne. Ich przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu. Zanurz zęby w jesiennym jedzeniu, któremu ciężko się oprzeć. Nie będziesz mogła przestać ich jeść! Rozkoszuj się nimi za każdym razem gdy będziesz mieć ochotę na coś słodkiego. Zaparz sobie filiżankę ciepłej herbaty, aby każdy jesienny dzień stał się przytulny, miły i pełen aromatu dyniowych muffinków.
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze wpływa na stan skóry. Ma działanie przeciwzapalne. Wzmacnia odporność organizmu. Posiada właściwości moczopędne. Zalecana jest przy zaparciach. Poprawia pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn. Witaminy jakie znajdziemy w dyni to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Post zawiera linki partnerskie.
Składniki jakie sa potrzebne:
– 220 g mąki orkiszowej
– 2 łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– ¼ łyżeczki imbiru
– 125 ml oleju
– 60 ml mleka
– 100 g cukru brązowego
– 340 g dyni
– 2 jajka
Dekoracja:
– 180 g białej czekolady
– 400 ml śmietany kremówki 36%
W średniej misce wymieszaj mąkę, cynamon, imbir, sól.
W drugiej misce połącz mokre składniki: dynię, olej, mleko, jajka oraz cukier. Mieszaj do połączenia się składników.
Delikatnie przelej mokre składniki do suchych. Miksuj do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
Za pomocą łyżki wypełnij papilotki do ¾ wysokości.
Piekarnik nastaw na 220˚C.
Piecz muffinki przez 5 minut w temperaturze 220˚C, a następnie zmniejsz temperaturę do 180˚C i piecz przez kolejne 15 minut.
Po upieczeniu muffinki pozostaw piekarniku i uchyl drzwiczki.
Dekoruj dopiero jak muffiny ostygną.
Śmietankę i białą czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej. Mieszaj do połączenia się składników.
Ostudż.
Przykryj folią i wsadź miskę do lodówki na całą noc.
Za pomocą miksera ubij masę.
Udekoruj muffinki i smacznego.
Nigdy nie byłam zbyt wielką fanką dyni, do momentu gdy zaczełam sama łączyć składniki. Chleb dyniowy, kluski leniwe, jaglanka, koktajl i oczywiście muffinki dyniowe z bitą śmietaną. Uwielbiam aromat wszelkich przypraw dyniowych, aromat i ten piękny pomarańczowy kolor. Te muffinki są moim nr 1 tej jesieni. Spróbuj i Ty!