Wegańska jaglanka z dynią.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańska jaglanka z dynią. Ta pyszna jaglana to komfortowe i pyszne śniadanie. Pyszne śniadanie doprawione puree z dyni, bananem, granolą, na bazie mleka owsianego i z dodatkiem płatków jaglanych. Gdy poranki są chłodne warto zadbać by nasze śniadanie było sycące i rozgrzewające. Sądzę, że większość z nas zajada się owsiankami ale warto czasami wprowadzić pyszne urozmaicenie i do diety wprowadzić kaszę jaglaną. Dynia nadaje pyszną kremową konsystencję i zagęszcza jaglankę. Dodatkowo dynia nadaje śniadaniu piękny pomarańczowy kolor.
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze wpływa na stan skóry. Ma działanie przeciwzapalne. Wzmacnia odporność organizmu. Posiada właściwości moczopędne. Zalecana jest przy zaparciach. Poprawia pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn. Witaminy jakie znajdziemy w dyni to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Kasza jaglana jest jedna z najzdrowszych kasz i nie jest zbyt doceniana, a szkoda ponieważ posiada wiele właściwości odżywczych. Powinniśmy wprowadzić ją do naszego menu ze względu na jej właściwości zdrowotne. Idealnie komponuje się z daniami słodkimi jak i słonymi. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc wskazana jest dla osób cierpiących na alergię. Opóźnia procesy starzenia się i poprawia naszą pamięć. Jest lekkostrawna, więc zalecana jest dla osób, które mają problemy z układem trawiennym. Kasza posiada właściwości odkwaszające organizm, w naturalny sposób oczyszcza organizm z toksyn. Regularne jedzenie kaszy zapobiega powstawaniu nowotworów. Reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błony śluzowej. Dobrze wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy jaglanej to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Składniki mineralne występujące w kaszy to: żelazo, miedź, krzem, magnez, potas, cynk, selen, mangan, fosfor. Posiada łatwo przyswajalne białko.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ szklanki puree z dyni
– ½ szklanki wody
– 1 szklanka mleka owsianego
– 1 szklanka płatków jaglanych
– 1 łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego
– 2 łyżki cukru kokosowego
Dodatki:
– banan
– granola
– masło orzechowe
Płatki jaglane wsypujemy do garnka. Wlewamy mleko, wodę i dodajemy puree z dyni. Dodajemy cukier kokosowy i przyprawę do ciasta dyniowego. Stawiamy garnek na ogniu i gotujemy aż zawartość zacznie bulgotać. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 6 minut.
Jaglankę ściągamy z ognia i przekładamy do miseczki. Na wierzch kładziemy plasterki banana, masło orzechowe i posypujemy granolą.
Kasza jaglana do dzisiaj uważana jest za jedna z najzdrowszych kasz. Jaglanka zasługuje na miejsce w naszej diecie. Śniadanie, które pięknie komponuje się z dynią, co potęguje słodycz posiłku. Jeśli chcemy przygotować smaczne i zdrowe śniadanie to sięgnijmy po ten przepis. Połączmy dynię, masło orzechowe, płatki jaglane, mleko owsiane, granolę, banana i stwórzmy pyszne wegańskie śniadanie dla całej rodziny.