Zdrowe czekoladowe muffinki z cukinią.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe czekoladowe muffinki z cukinią. Pyszne czekoladowe muffinki bez dodatku masła i rafinowanego cukru. Połączenie sladników tworzy pyszną, wilgotną muffinkę z cukinią z kawałeczkami czekolady. Jeśli nie próbowałaś cukinii w wypiekach, to wyjdź ze swojej strefy komfortu, ponieważ ta muffinki są niesamowicie pyszne, pełne czekoladowej miłości a cukinii nie wyczujesz! Uwielbiam gdy warzywa smakują jak czekolada, a Ty?
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie są potrzebne:
– ½ szklanki kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 szklanki mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka cynamonu
– ¼ łyżeczki soli
– 2 jajka w temperaturze pokojowej
– ½ szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego
– 2 szklanki startej cukinii
– 100 g połamanej na kawałki gorzkiej czekolady
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ½ szklanki mleka owsianego
– ½ szklanki syropu z agawy
W misce wymieszaj suche składniki: mąka, sól, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Do drugiej miski zetrzyj cukinię, dodaj jajka, wanilię, mleko, syrop z agawy i olej kokosowy. Wymieszaj dokładnie.
Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj łyżką. Dodaj kawałki czekolady i ponownie wymieszaj całość.
Piekarnik nastaw na 170˚C.
Do formy na babeczki wsadź papilotki i wypełnij je ciastem.
Umieść je teraz w piekarniku i piecz przez około 20 minut.
Z jednej porcji wychodzi 12 muffinek.
Jedna muffinka to 160 kcal.
Te muffinki to hit wśród dzieci i jest znakomitym pomysłem na przerzucenie warzyw. Skoro cukinii jest pod dostatkiem, dlaczego nie zamienić jej w smaczną, słodką i zdrową przekąskę z kawałkami czekolady. Co najważniejsze, dzieci pochłaniają te muffinki, a Ty jesteś szczęśliwa, że jedzą warzywa. Delikatny smak cukinii nadaje się idealnie do wypieków, gdyż wspaniale się komponuje ze słodkimi ciastami, muffinkami czy chlebkiem. Utrzymuje również wilgotność wypieków, bez konieczności dodawania dużej ilości oleju bądź tłuszczu do przepisu.