Pieczone placki z cukinią i serem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczone placki z cukinią i serem. Pyszne, pieczone placuszki z cukinii są niewiarygodnie smaczne i stanowią doskonały sposób na wprowadzenie do diety warzyw i ziół, takich jak: bazylia, tymianek, oregano. Warto szukać nowych sposobów na przyrządzenie cukinii. Plusem tych placków z cukinii jest szybki sposób ich przygotowania oraz to, że są pieczone w piekarniku. Te placki są cudownie pożywne, smaczne i idealne dla miłośników cukinii. Najlepsze jest to, że możemy podawać je jako przekąskę, przystawkę lub dodatek do obiadu.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Ceramika od @cera_michi
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 jajka
– 2 szklanki startej cukinii
– ½ szklanki bułki tartej
– 3 łyżki posiekanego szczypiorku
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– ½ szklanki startego sera mozzarella
– 1 łyżeczka posiekanej bazylii
– ½ łyżeczki oregano
– ½ łyżeczki tymianku
– sól, pieprz
Cukinię ścieramy na oczkach jarzynowych i odciskamy bardzo mocno.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Za pomocą łyżki nabieramy odpowiednią ilość masy, formujemy placuszki i lekko je spłaszczamy. Placki kładziemy na blaszce.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy je około 25 – 30 minut.
Placki obracamy w połowie pieczenia aby zarumieniły się z obu stron.
Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Pieczone placki z cukinią i serem są delikatne i jednocześnie lekko chrupiące. Ta wersja placków zawiera nie tylko posiekaną cukinię ale także szczypiorek, bazylię, oregano, tymianek, ser mozzarella, natkę pietruszki oraz jajka. Przygotowanie tych placuszków zajmie dosłownie chwilkę. Te placki są idealnym sposobem by delektować się doskonałym warzywem jakim jest cukinia! Rozdrobniona cukinia z dodatkiem mozzarelli, całość zapiekana w piekarniku, idealny pyszny kęs!