Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem. Kurczak, roszponka i ser mozzarella w cieście francuskim – idealna przystawka, przekąska a nawet obiad. Twoja rodzina pokocha nadziewane ciasto francuskie. Jest to danie bardzo łatwe do zrobienia i co najważniejsze, wszystkim smakuje! Powiem Ci, że roszponka i kurczak świetnie pasują do siebie, spójrz tylko na to zdjęcie. Jest to moja propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.
Roszponka jest jedną z najdelikatniejszych sałat. Roszponka jest pełna składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które chronią przed rakiem i chorobami układu krążenia. Zawiera także luteinę, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Roszponka obniża poziom cholesterolu, obniża LDL a także podnosi HDL. Roszponka jest bogata w beta-karoten, który ma właściwości odmładzające i chroni przed starzeniem się. Wspiera funkcjonowanie wzroku. Pozytywnie wpływa na trawienie. Pomaga przy zaparciach. Witaminy jakie znajdziemy w roszponce to: A, B1, B2, B3, B6, C, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, żelazo, wapń, magnez, cynk, sód, fosfor.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie sa potrzebne:
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 4 łyżki przecieru pomidorowego
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki oregano
– 4 pieczarki
– 100 g sera mozzarella
– 150 g roszponki
– 2 małe piersi z kurczaka
– suszona cebula do posypania
Przecier pomidorowy połącz z solą, pieprzem i oregano. Wymieszaj odłóż na bok.
Pierś z kurczaka umyj, pokrój w grube paski i przypraw solą oraz pieprzem. Odłóż na bok.
Ciasto francuskie rozwiń.
Wierzch ciasta posmaruj sosem pomidorowym, posyp startym serem mozzarella i połóż plasterki pieczarek, na całości rozłóż listki roszponki. Na koniec rozłóż paski kurczaka.
Zacznij zwijać roladę od krótszego boku. Na końcach złącz mocno ciasto.
Posyp suszoną cebulką.
Piekarnik nastaw na 180˚C i piecz przez 40 – 50 minut.
Gotową roladę wyciągnij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Pokrój w grube plastry i podawaj.
Do tego przepisu możesz użyć piersi z kurczaka, polędwiczek, a także resztek gotowanego kurczaka. Ten przepis jest całkowicie elastyczny pod względem mięsa, a także rodzaju sera i roszponki, którą możesz zastąpić szpinakiem. Smak rolady jest niesamowity! Ciasto francuskie, które owija składniki. To świetna potrawa na imprezy. Twoja rodzina będzie prosić o dokładkę.