Chrupiący kurczak po koreańsku.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chrupiący kurczak po koreańsku. Chrupią, soczysty, panierowany kurczak. Jest to pyszny sposób na podanie piersi z kurczaka. Znakomicie się sprawdzi jako przekąska, ale także jest to znakomita propozycja na danie główne. Ten przepis na kurczaka po koreańsku jest łatwy do zrobienia i jest absolutnie pyszny. Polecam, warto go wykonać! Ten kurczak okaże się Twoi ulubionym daniem.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą potrzebne:
Marynata do kurczaka:
– 4 piersi z kurczaka
– 250 ml maślanki
– ½ łyżeczki granulowanego czosnku
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu
Panierka:
– 180 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka płatków chili
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– olej roślinny do smażenia
Sos koreański:
– ¾ szklanki ketchupu
– 2 ząbki czosnku
– 1 cm startego imbiru
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka oleju
– 4 łyżki sosu sojowego
Mięso pokrój na kawałki.
Pierś z kurczaka mocz w maślance i przyprawach przez co najmniej godzinę.
W misce połącz mąkę i przyprawy, wymieszaj. Następnie obtocz kurczaka w mące z przyprawami.
W garnku rozgrzej olej i smaż kurczaka aż będzie idealnie złoty. Usmażone kawałki mięsa wyłóż na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Teraz przejdź do wykonania sosu. W rondelku umieść ketchup, mód, sos sojowy, czosnek, imbir, olej. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Na koniec włóż kurczaka do miski i polej mięso sosem koreańskim.
Podawaj z ryżem lub ziemniakami w towarzystwie warzyw.
Jest to najlepszy kurczak jaki jadłam! Delikatna i chrupiąca panierka a w środku soczysty kurczak i te przyprawy… Ten to kurczak smażony na głębokim oleju, jednak jego smak powala na kolana. Jest to najłatwiejszy przepis na kurczaka po koreańsku jaki możesz zrobić w domu. Jeśli kochasz smażonego kurczaka to ten przepis jest dla Ciebie stworzony.