Pierś z kurczaka w musztardzie z sezamem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pierś z kurczaka w musztardzie z sezamem. Super szybki i bezproblemowy pomysł na obiad! Pyszna pierś z kurczaka w musztardzie z sezamem – każdy pokocha to danie! Pierś z kurczaka wypełniona pełną paletą smaków a to dzięki pysznym dodatkom takim jak: cynamon, kardamon, czosnek, cebulka suszona, sezam, musztarda, ketchup oraz syrop klonowy. Powłoka przypraw daje mięsu cudowny smak, a kurczak jest delikatny i pyszny.
Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę tahini. Cenimy go za jego aromat i wspaniały smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sezam posiada właściwości zdrowotne. Sezam charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Sezam korzystnie wpływa na układ nerwowy, łagodzi napięcie nerwowe, zmniejsza częstotliwość napadów padaczki. Jedzenie sezamu wzmacnia kości i zęby, poprawia pracę serca i układu naczyniowego, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Sezam ma działanie wykrztuśne, możemy go stosować przy mokrym kaszlu. Witaminy jakie znajdziemy w sezamie to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Zawiera dużo składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, magnez, wapń, potas, sód. Zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, są to kwas oleinowy i kwas linolowy. Zawiera także błonnik i białko.
Kardamon jest to przyprawa o właściwościach zdrowotnych. Leczy dolegliwości układu pokarmowego, takie jak biegunka, ból brzucha, zaparcia, nudności, zgaga, wzdęcia, kolki. Przyprawa ta pobudza trawienie, dlatego też zalecana jest osobom mającym problem z apetytem. Przyśpiesza przemianę materii i pomocny jest w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Zapobiega powstawaniu wrzodów. Kardamon posiada właściwości wzmacniające odporność organizmu. Łagodzi dokuczliwy kaszel, udrażnia zatkany nos. Kardamon posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Pomaga na potencję i jest afrodyzjakiem. Kardamon również odświeża oddech. Witaminy jakie znajdziemy w kardamonie to: B1, B2, B3, B6, C. Składniki mineralne występujące w kardamonie to: potas, sód, cynk,wapń, żelazo, fosfor, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg piersi z kurczaka
– 5 łyżeczek musztardy
– 1 łyżka ketchupu
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka suszonej cebulki
– 1 łyżeczka kardamonu
– olej
– 1 łyżka białego sezamu
– 1 łyżka czarnego sezamu
W miseczce łączymy musztardę, ketchup, syrop klonowy, sezam oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w plastry. Mięso wkładamy do marynaty i mieszamy. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy kawałki mięsa i polewamy olejem.
Piekarnika nastawiamy na 180°C i pieczemy pierś z kurczaka przez 30 minut.
Idealny pomysł na niedzielny obiad, dzieci i dorośli będą nim zachwyceni. Pierś z kurczaka wystarczy przyprawić i upiec. To jest naprawdę szybki pomysł na obiad nawet w ciągu tygodnia. Kurczak świetnie smakuje z ziemniaki lub ryżem oraz z dodatkiem warzyw. Aromatyczna pierś z kurczaka z cynamonem, kardamonem, musztardą, ketchupem i sezamem pieczona do perfekcji. Dekadencki posiłek, który każdy pokocha.