Bananowy koktajl z kardamonem i imbirem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Bananowy koktajl z kardamonem i imbirem. Ten piękny koktajl jest idealny na początek dnia. Jeśli nie mamy ochoty na chleb, owsiankę, jaglankę czy jajka to ten koktajl może okazać się idealnym śniadaniem! Słodko pikantny koktajl, który idealnie smakuje. Ten bananowy koktajl to pyszna zmiana, mieszanka kardamonu i imbiru z bananem i kefirem tworzy ciekawe połączenie, któremu ciężko się oprzeć! Kto chętny na koktajl z bananem?
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Kefir jest to fermentowany napój mleczny, o kremowej i gęstej konsystencji, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na jelita i poprawia nasze trawienie. Kefir jest napojem łatwo strawnym, wspomaga oczyszczanie organizmu. Picie kefiru podnosi naszą odporność na różnego rodzaju infekcje. Bakterie, które występują w kefirze chronią przed powstaniem wadliwych zmian DNA. Jest środkiem pomocniczym przy leczeniu alergii, miażdżycy. Zapobiega powstawaniu nowotworu układu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień, redukuje wzdęcia. Kefir jest super probiotykiem. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. Redukuje poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w kefirze: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, chlor, sód. Kefir jest bogaty w białko.
Kardamon jest to przyprawa o właściwościach zdrowotnych. Leczy dolegliwości układu pokarmowego, takie jak biegunka, ból brzucha, zaparcia, nudności, zgaga, wzdęcia, kolki. Przyprawa ta pobudza trawienie, dlatego też zalecana jest osobom mającym problem z apetytem. Przyśpiesza przemianę materii i pomocny jest w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Zapobiega powstawaniu wrzodów. Kardamon posiada właściwości wzmacniające odporność organizmu. Łagodzi dokuczliwy kaszel, udrażnia zatkany nos. Kardamon posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Pomaga na potencję i jest afrodyzjakiem. Kardamon również odświeża oddech. Witaminy jakie znajdziemy w kardamonie to: B1, B2, B3, B6, C. Składniki mineralne występujące w kardamonie to: potas, sód, cynk,wapń, żelazo, fosfor, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 duży banan zamrożony
– ¾ szklanki kefiru
– 2 cm świeżego imbiru
– ½ łyżeczki kardamonu
– 2 daktyle
– ¼ szklanki mleka owsianego
– szczypta soli himalajskiej
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, czyli: banan, mleko, jogurt, imbir, kardamon, daktyle, sól. Miksujemy do powstania gładkiego, aksamitnego koktajlu. Gotowy koktajl przelewy do szklanki. Jeśli jest zbyt gęste możemy dodać więcej mleka owsianego.
Koktajl oczywiście jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc nie zastanawiajmy się chwili tylko wkładajmy składniki do blendera i pijmy na zdrowie!