Ciasto francuskie ze szpinakiem i ricottą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto francuskie ze szpinakiem i ricottą. Pyszne roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem są tak smaczne, że zostaną zjedzone szybciej niż możesz przypuszczać! Ale nie martw się, te przekąski są łatwe do zrobienia i idealne do przygotowania z wyprzedzeniem. Są to fantastyczne przekąski by nakarmić gości, zwłaszcza gdy organizujesz przyjęcie! Nie bój się połączyć szpinaku i ricotty – to połączenie jest obłędne w smaku. Każdy pokocha ciasto francuskie z nadzieniem ze szpinaku i ricotty!
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę tahini. Cenimy go za jego aromat i wspaniały smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sezam posiada właściwości zdrowotne. Sezam charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Sezam korzystnie wpływa na układ nerwowy, łagodzi napięcie nerwowe, zmniejsza częstotliwość napadów padaczki. Jedzenie sezamu wzmacnia kości i zęby, poprawia pracę serca i układu naczyniowego, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Sezam ma działanie wykrztuśne, możemy go stosować przy mokrym kaszlu. Witaminy jakie znajdziemy w sezamie to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Zawiera dużo składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, magnez, wapń, potas, sód. Zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, są to kwas oleinowy i kwas linolowy. Zawiera także błonnik i białko.
Składniki jakie są potrzebne:
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 250 g sera ricotta
– 250 g świeżego szpinaku
– 2 jajka
– sól, pieprz do smaku
– 1 łyżeczka oregano
– ½ szklanki startego sera mozzarella
– sezam do posypania
Piekarnik nastaw na 220˚C.
Szpinak umyj i przełóż na patelnie, podsmażaj do momentu aż woda wyparuje i szpinak zwiędnie. Następnie posiekaj drobno liście szpinaku.
Do miski włóż ser ricotta, szpinak, starty ser mozzarella, sól, pieprz i oregano oraz wbij jedno jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
Rozwiń ciasto francuskie potnij je wszerz na 4 prostokąty. Na środku każdego paska rozłóż odpowiednią ilość masy ze szpinakiem, następnie delikatnie zawiń brzegi aby delikatnie nachodziły na siebie.
Na koniec pokrój ciasto francuskie z nadzieniem na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce do pieczenia, którą wcześniej wyłożyłaś papierem.
Rozbełtaj jajko i posmaruj wierzch każdej przekąski a następnie posyp sezamem.
Blaszkę umieść w piekarniku i zmniejsz temperaturę na 180˚C i piecz przez 15 – 20 minut.
Każdy może korzystać z przepisu, który wymaga minimalnego wysiłku i nie ma znaczenia czy przygotujesz to ciasto na kolację czy przekąskę, czy też w pracowity dzień. Ciasto francuskie z ricottą i szpinakiem to wspaniały pomysł na przemycenie warzyw. To cudownie kruche ciasto francuskie w środku i wilgotne w środku. Kremowy szpinak, rozpływająca się ricotta, przepyszny ser mozzarella zawinięte w kruche, maślane ciasto francuskie. Idealna przekąska na imprezy, a dzieci także je pokochają!