Tarta z tuńczykiem i ricottą.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta z tuńczykiem i ricottą. Ta tarta to idealna równowaga pomiędzy kruchym ciastem, kremową ricottą i cudownym smakiem tuńczyka oraz natki pietruszki. Miło jest mieć przepis na tartę, która jest łatwa do przygotowania i bardzo aromatyczna. Pyszna tarta z kruchym ciastem i kremowym nadzieniem. Ta prosta tarta jest wspaniałym pomysłem na obiad w ciągu tygodnia.
Tuńczyk jest rybą o wysokiej zawartości białka i wartościach odżywczych. Jest rybą niskokaloryczną. Jedzenie tuńczyka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, kondycję oczu i poziom hormonów. Zapobiega anemii i zwiększa odporność organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w tuńczyku to: A, B2, B3, B6, B12, D. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cholina, potas, sód, selen, fosfor. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3. Uwaga na rtęć zawartą w tuńczyku, można go jeść 1 – 2 razy w tygodniu.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 250 g mąki pełnoziarnistej
– 100 g masła
– 1 jajko
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżka gęstej śmietany
Nadzienie:
– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
– 1 cebula
– 3 jajka
– sól, pieprz
– pęczek natki pietruszki
– ser mozzarella do posypania
– 250 g sera ricotta
Masło musi mieć temperaturę pokojową.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko i dodajemy masło oraz śmietanę. Zagarniamy ciasto. Z gotowego ciasta formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Formę do tarty o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w formie.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy spód przez 10 – 15 minut.
W między czasie przygotowujemy nadzienie do tarty. Jajka rozkłócamy. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i umieszczamy go w misce, dodajemy jajka, pokrojona w kostkę cebulę i posiekaną natkę, przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ser ricotta. Mieszamy bardzo dokładnie zawartość miski.
Wyciągamy upieczony spód tarty i kładziemy na nim nadzienie z tuńczyka. Posypujemy wierzch startym serem mozzarella. Ponownie tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 10 minut.
Tarta z tuńczykiem i ricottą to jedna z lepszych tart jakie możemy przygotować na obiad. Tarta wypełniona dużą ilością nadzienia, które daje uczucie sytości na bardzo długo. Tartę z tuńczykiem możemy jeść na zimno jak i na ciepło, idealnie sprawdza się na wynos. Jeśli szukamy przepisu na obiad pełen białka to przepis na tartę z tuńczykiem i ricottą będzie idealnym rozwiązaniem. Tarta jest wszechstronna i pełna smaku, możemy ją jeść o każdej porze dnia i roku. I jest o wiele łatwiejsza do wykonania niż się wydaje, więc dlaczego by nie zaszaleć i nie zrobić jej dziś na obiad?!