Roladki z cukinii faszerowane serem ricotta.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Roladki z cukinii faszerowane serem ricotta. Zdrowe roladki z cukinii nadziewane ricottą, serem mozzarella i bazylią, a całość polana pysznym sosem marinara, który wykonany jest z pomidorów. Te pyszne roladki z cukinii bardzo pięknie się prezentują i stanowią smaczny i zdrowy obiad o niskiej zawartości węglowodanów. Cukinia bardzo ułatwia przekształcenie dowolnego dania w lżejszą, zdrowszą wersję, cukinia jest znakomitym zamiennikiem makaronu, ponieważ łatwo ją formować i jest bardzo miękka po ugotowaniu.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 średniej wielkości cukinie
– 1 opakowanie sera ricotta
– 1 jajko
– 5 listków bazylii
– 1 szklanka startego sera mozzarella
– sól, pieprz
Sos marinara:
– 1 puszka pomidorów
– 3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka oregano
– sól, pieprz
Cukinię myjemy, osuszamy i odcinamy końce. Każdą cukinię kroimy na cztery plastry. Paterki cukinii układamy na blaszce i posypujemy je solą, pieprzem oraz skrapiamy olejem.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy cukinię przez 15 minut.
Upieczoną cukinię wyciągamy i odstawiamy na bok by ostygła.
Do rondelka wlewamy pomidory z puszki, dodajemy obrane ząbki czosnku i pokrojoną, obraną cebulę. Wlewamy olej i oregano. Garnek stawiamy na ogniu i gotujemy jego zawartość przez 45 minut. Pamiętamy o mieszaniu.
Ściągamy garnek z ognia i wyciągamy cebule.
Za pomocą blendera ręcznego miksujemy sos pomidorowy z czosnkiem. Odkładamy na bok.
Do osobnej miski wkładamy ser ricotta, dodajemy jajko i posiekaną bazylię, wsypujemy połowę szklanki sera mozzarella, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Na spód małego naczynia żaroodpornego wylewamy połowę sosu marinara.
Teraz bierzemy cukinię i na końcach kładziemy nadzienie z ricotty, zwijamy i układamy w naczyniu, postępujemy tak aż do końca. Na wierzch cukinii kładziemy resztę sosu marinara i posypujemy pozostałym serem mozzarella.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy cukinię przez 20 minut.
Dziś wykonajmy roladki z cukinii wypełnione kremowym serem ricotta, z dodatkiem startego sera mozzarella. Roladki to jeden z lepszych sposobów na przygotowanie cukinii, z ricottą, z mozzarellą w sosie pomidorowym. To danie jest lekkie i satysfakcjonujące. Wypróbujmy te roladki z cukinii na lekki letni posiłek, który pokocha cała rodzina. Roladki z cukinii to letnia uczta!