Gofry z serkiem ricotta.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Gofry z serkiem ricotta. Te gofry z ricottą i bananem są miękkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Dodanie serka ricotty do gofrów sprawia, że są one wyjątkowo puszyste, a dzięki bananowi uzyskują idealny smak słodyczy. Gofry idealnie miękki w środku i z chrupiącym wierzchem i ten smak, którego nie można zapomnieć! Jest to prosty przepis na gofry z serkiem ricotta i bananem. Gofry, które są idealne na leniwe śniadanie i smaczne podwieczorki.
Ser ricotta jest delikatny w smaku i bardzo dobrze komponuje się z daniami na słono jak i na słodko. Ser wytwarzany jest z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego. Ser ricotta zawiera mało tłuszczu i dużo białka, które jest bardzo dobrze przyswajane. Ser ricotta jest jednym z najzdrowszych serów. Jedzenie tego sera zapobiega zapaleniom stawów. Wzmacnia naszą odporność. Wpływa na przyrost masy mięśniowej, a także poprawia naszą wydolność. Witaminy jakie znajdziemy w serze ricotta to: A, B1, B3, B6, B12, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, selen, mangan, cynk, sód, potas, fosfor, żelazo, magnez.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 400 g serka ricotta
– dojrzały banan
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 4 jajka
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 60 g mąki gryczanej
– 60 g mąki owsianej
– olej
– owoce, bita śmietana, dżem (opcjonalnie)
Do miski dodajemy serek ricotta, jajka, wanilię, syrop klonowy. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy do momentu aż uzyskamy gładką aksamitną masę.
W osobnej misce łączymy mąkę owsianą, gryczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Następnie powoli wsypujemy mąkę do miski z ricottą i miksujemy do momentu połączenia się składników.
Ciasto na gofry odstawiamy na 30 minut by odpoczęło.
Gofrownice lekko smarujemy olejem i rozgrzewamy ją. Za pomocą chochelki nalewamy ciasto na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy gofry do momentu aż uzyskają złotawo brązowy odcień. Postępujemy tak do momentu aż skończy się ciasto.
Ricotta dodaje gofrom kremowego smaku i sprawia, że te gofry są tak soczyste w środku, aż szkoda dodawać dżem, miód czy bitą śmietaną. Te gofry idealnie komponują się z dodatkiem świeżych owoców. Goframi możemy się delektować za każdym razem gdy mamy tylko ochotę na coś smacznego i słodkiego jednocześnie. Te gofry idealnie nadają się na wynos, więc zawsze w zasięgu ręki będziemy mieli coś pysznego i zdrowego. Idealne one idealne dla całej rodziny!