Sałatka ze szpinakiem i truskawkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami. Niezależnie od tego czy szukamy szybkiej sałatki czy zdrowej przekąski ta sałatka ze szpinakiem i truskawkami z dodatkiem awokado, kaszy quinoa, ogórka, szczypiorku, orzechów pekan to smaczny i pełnowartościowy posiłek. Ta sałatka to nieoficjalne początek sezonu truskawkowego, pragnienie dodawania owoców do sałatki w sezonie jest nieodłącznym elementem urozmaicenia posiłku.
Kasza quinoa inaczej komosa ryżowa. Śmiało możemy ją wykorzystać do dań z sosem, świetnie się sprawdzi jako zamiennik ryżu, ziemniaków czy makaronu. Quinoa nie zawiera glutenu, więc może być konsumowana przez osoby borykające się z celiakią lub będące na diecie bezglutenowej. Kasza ta posiada właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne. Spożywanie komosy ryżowej przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, obniża ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. W kaszy znajduje się składnik saponina, który posiada właściwości antyalergiczne, stymuluje system immunologiczny do poprawnego funkcjonowania, może także zwalczać wirusy. Posiada także działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy quinoa to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: sód, potas, fosfor, cynk, magnez, wapń, żelazo. Zawiera dużo pełnowartościowego białka i błonnika.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka ugotowanej kaszy quinoa
– 1 ogórek
– 150 g szpinaku świeżego
– 150 g truskawek
– 1 szklanka orzechów pekan lub włoskich
– pęczek szczypiorku
– 1 awokado
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– sól, pieprz
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Ogórka kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy, truskawki kroimy w ćwiartki, awokado kroimy w kostkę.
Szpinak myjemy i osuszamy.
Pokrojone składniki umieszczamy w misce, dodajemy szpinak, orzechy pekan i ugotowaną kaszę quinoa. Wlewamy olej i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Dzisiejsza zdrowa sałatka ze szpinakiem i truskawkami to podstawa. Słodkie i soczyste truskawki, orzechy pekan, kremowe awokado, pyszna kasza quinoa, soczysty ogórek i delikatny szczypiorek tworzą smaczną i zdrową kompozycje. Sałatka warta wypróbowania. Ta sałatka to podstawa lub dodatek każdego wiosennego lub letniego posiłku.