Pełnoziarniste tartaletki z owocami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pełnoziarniste tartaletki z owocami. Zdrowe i piękne śniadaniowe tartaletki wypełnione jogurtem greckim i owocami. Chrupiący spód wykonany z granoli stanowi idealna bazę do nadzienia jogurtowego. Spód granola to prosta mieszanka płatków owsianych, nasion sezamu, syropu klonowego, cynamonu, oleju kokosowego oraz orzechów włoskich. To tak jakbyśmy zrobili porcje granoli tylko, że upieczemy ją w małych foremkach. Ostudzony spód staje się chrupiącymi stanowi idealna bazę dla małych tart. Poste wypełnienie jogurtem greckim i owocami stanowi doskonałe uzupełnienie posiłku.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Orzechy włoskie każdy je lubi, może znaczna część osób ich unika ze względu na kalorie, ale warto je wprowadzić do swojej diety i czerpać z nich to co najlepsze. Jedzenie orzechów włoskich ułatwia trawienie. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Obniżają także ciśnienie krwi. Mają działanie przeciwzakrzepowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Poprawiają wygląd cery.. Orzechy polecane są osobom zmęczonym, nadpobudliwy, zestresowanymi i osób mającym problem ze snem. Witaminy jakie znajdziemy w orzechach włoskich to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas. Są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy.
Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę tahini. Cenimy go za jego aromat i wspaniały smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sezam posiada właściwości zdrowotne. Sezam charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Sezam korzystnie wpływa na układ nerwowy, łagodzi napięcie nerwowe, zmniejsza częstotliwość napadów padaczki. Jedzenie sezamu wzmacnia kości i zęby, poprawia pracę serca i układu naczyniowego, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Sezam ma działanie wykrztuśne, możemy go stosować przy mokrym kaszlu. Witaminy jakie znajdziemy w sezamie to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Zawiera dużo składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, magnez, wapń, potas, sód. Zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, są to kwas oleinowy i kwas linolowy. Zawiera także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ½ szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka orzechów włoskich
– ¼ szklanki syropu klonowego
– 5 łyżek oleju kokosowego stopionego
– 1 łyżka sezamu białego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 łyżeczka cynamonu
Wypełnienie:
– 200 ml jogurtu greckiego
– owoce do wyboru
Do miski wsypujemy płatki owsiane, orzechy włoskie, stopiony olej kokosowy, syrop klonowy, cynamon, wanilię za pomocą blendera ręcznego miksujemy zawartość ale tak by zostały nam jakieś większe kawałki.
Formę do tartaletek smarujemy tłuszczem i umieszczamy w nich masę na spód dociskamy dokładnie dno i boki.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy spody przez 15 minut. Upieczone formy wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Za pomocą noża lub patyczka do szaszłyków delikatnie podnosimy każdą foremkę i wyciągamy ją. Każdą tartaletkę wypełniamy jogurtem greckim i wyrównujemy. Na wierzch kładziemy dowolne owoce.
Podajemy natychmiast, ponieważ spód może zmięknąć jeśli pozostanie zbyt długo wypełniony jogurtem i owocami.
Małe słodkości wypełnione świeżymi, soczystymi owocami i bogatym jogurtem greckim a to wszystko umieszczone w miseczkach wykonanych z płatków owsianych, orzechów włoskich, sezamu, wanilii i cynamonu. Pozostaje nam wtyko wykonać te małe tarty na śniadanie lub deser i zajadać się nimi dla zdrowia.