Sałatka z brukselką i orzechami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z brukselką i orzechami. Przygotujmy się na pokochanie tej sałatki z chrupiącą papryką, chrupiącymi orzechami włoskimi, delikatną brukselką i kaszą pęczak. Ta sałatka jest idealnym sposobem na wprowadzenie do diety kaszy, orzechów i warzyw, więc nie zastanawiajmy się nad jej wykonaniem, tylko działajmy! Każdy dzień jest idealny by wykonać tą pyszną sałatkę z brukselką i orzechami. Sałatka godna polecenia.
Brukselka to warzywo, które posiada właściwości odżywcze i lecznicze. Brukselka wspiera układ odpornościowy, wykazuje działanie antynowotworowe, również może wzmagać płodność. Brukselka poprawia nasze trawienie, jest świetnym dodatkiem dla wszystkich, którzy chcą się pozbyć kilku zbędnych kilogramów. Ma dużo białka i błonnika. Posiada również właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Warzywo to chroni również dziąsła, poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Kolejnymi właściwościami zdrowotnymi jakie ma brukselka jest to, że wspomaga nasz wzrok, chroni przed anemią i przerostem gruczołu krokowego. Witaminy jakie znajdziemy w brukselce to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w małej kapustce to: fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, sód, potas, mangan, selen, miedź.
Orzechy włoskie każdy je lubi, może znaczna część osób ich unika ze względu na kalorie, ale warto je wprowadzić do swojej diety i czerpać z nich to co najlepsze. Jedzenie orzechów włoskich ułatwia trawienie. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Obniżają także ciśnienie krwi. Mają działanie przeciwzakrzepowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Poprawiają wygląd cery.. Orzechy polecane są osobom zmęczonym, nadpobudliwy, zestresowanymi i osób mającym problem ze snem. Witaminy jakie znajdziemy w orzechach włoskich to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas. Są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 250 g brukselki
– 1 woreczek kaszy pęczak
– 70 g orzechów włoskich
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek
– 1 papryka czerwona
– 3 ząbki czosnku
Brukselkę kroimy na pół i gotujemy na parze przez 5 minut.
Kaszę pęczak gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Orzechy włoskie podsmażamy na suchej patelni.
Do miski wsypujemy ugotowaną kaszę, brukselkę, pokrojoną paprykę, posiekany czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy. Sałatka gotowa. Prawda, że szybko?!
Jeśli szukamy przepisu na sałatkę na śniadanie, do pracy lub kolację to ten przepis na sałatkę z brukselką, papryką, kaszą, orzechami jest idealnym rozwiązaniem! Smaki sałatki są niesamowite i łagodnie komponują się ze sobą. Sałatkę oczywiście możemy wykonać z wyprzedzeniem. Ta sałatka z brukselką i orzechami jest prosta do przygotowania, więc warto ją wykonać i nie zrażajmy się, że brukselka jest w środku, jest ona naprawdę smaczna! Jest to zwycięska sałatka!