Wegetariańska pizza z warzywami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegetariańska pizza z warzywami. Naprawdę fantastyczne wegetariańskie pizze są nieliczne. Metodą prób i błędów powstała ta pyszna wegetariańska pizza. Jest to najlepsza, domowa pizza wegetariańska jaką możemy wykonać, oczywiście możemy dodać oliwki, pomidorki, kapary by ją urozmaicić. Ta pizza jest pełna smaku i aromatu, wypełniona pieczarkami, papryką oraz cebulą. Oczywiście sos pomidorowy dodaje pizzy przyjemnego smaku. Jest to pizza, którą warto wykonać!
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 345 g mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżka cukru
– 1 szklanka bardzo cieplej wody
– ¼ szklanki startego wegetariańskiego parmezanu
– 1 łyżeczka soli himalajskiej
– 1 łyżka oliwy
– 2 ¼ łyżeczki drożdży instant
Sos do pizzy:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– ½ łyżeczki suszonego oregano
– ½ łyżeczki soli himalajskiej
– 3 pomidory bez skórki
Dodatki:
– 5 pieczarek
– ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
– ½ papryki żółtej
– ½ czerwonej cebuli
– 100 g sera mozzarella
Wodę, cukier, olej i drożdże mieszamy w misce i odstawiamy na 5 – 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy start parmezan i soli łączymy w robocie kuchenny. Gdy robot pracuje powoli wlewamy mieszankę z wody, czekamy aż utworzy się jednolite ciasto.
Wyciągamy ciasto z robota i kładziemy je na posypany mąką blat. Szybko zagniatamy ciasto, które kroimy na pół. Ciasto za pomocą wałka rozwałkowujemy na taką grubość jaka nam odpowiada. Ostrożnie przenosimy krążki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki do wykonania sosu umieszczamy w pojemniku i za pomocą blendera ręcznego miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Spód pizzy smarujemy sosem.
Pokrojone pieczarki podsmażamy na patelni, dodajemy nasiona kopru. Smażymy razem przez około 3 minuty. Ściągamy z ognia.
Pokrojone składniki umieszczamy na spodzie do pizzy.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 15 minut.
Każdy kocha pizzę! Ten pusty krążek ciasta jest niesamowitym płótnem do tworzenia innowacyjnej i przyjemnej dla podniebienia pizzy. Uwielbiana przez każdego, pizza jest szybkim daniem obiadowym. Przepis ten na wegeteriańską pizzę jest naprawdę bardzo elastyczny – możemy pominąć podane składniki i wzbogacić pizzę swoimi ulubionymi dodatkami. Od dziś możemy w domu zrobić najlepszą pizzę wegetariańską. Pizza pełna warzyw i sera mozzarella.