Tradycyjna rolada makowa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tradycyjna rolada makowa. Ten tradycyjny przepis na roladę makową jest delikatny, wilgotny i aromatyczny. Rolada pełna maku i pysznego ciasta drożdżowego, które jest łatwe do wykonania. Ten smak przeniesie Twoje kubki smakowe na nostalgiczne podwieczorki z babcią. Gwarantuję Ci, że będziesz wracać do tego przepisu na roladę makową! Jedno z najlepszych wspomnień mam jako dziecko to zajadanie się roladą z dużą ilością maku. Teraz gdy jestem już dorosłą osobą, lubię powracać do tego smaku dzieciństwa.
Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę serca i zapobiega zmianom miażdżycowym. Wzmacnia odporność organizmu. Wskazany jest dla osób, które borykają się z zaparciami. Bardzo dobrze działa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomaga układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w maku to: A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku znajdziemy również błonnik i kwasy omega – 6.
Składniki jakie są potrzebne:
Ciasto drożdżowe:
– 40 g drożdży
– 3 łyżki cukru
– 150 ml ciepłego mleka
– 500 g mąki
-150 g masła
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 6 żółtek
– szczypta soli
Masa makowa:
– 6 łyżek miodu
– 400 g maku
– 50 g rodzynek
– 50 g posiekanych orzechów włoskich
– 1 łyżka miękkiego masła
– łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
– 6 białek
Lukier:
– ½ szklanki cukru pudru
– 2 łyżki gorącej wody
– mak do posypania opcjonalnie
Mak zalej wrzątkiem i pozostaw by napęczniał. Następnie zmiel go dwukrotnie. Dodaj do niego rodzynki, posiekane orzechy, miód, cynamon i sól. Odstaw na bok.
Utrzyj drożdże z mlekiem, łyżeczką cukru i mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, pozostały cukier, cukier waniliowy i sól. Wymieszaj.
Następnie dodaj żółtka i pozostałe składniki i wlej zaczyn. Połącz dokładnie składniki. Miskę przykryj ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę dodaj do masy makowej.
Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubość około 1 cm.
Nałóż masę makową na powierzchnię ciasta, zostawiając wolne miejsce od brzegów.
Zacznij zwijać makowiec dość ciasto, brzegi ciasta zawiń do środka.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż na blachę roladę. Piecz ją przez 35 minut.
Odstaw ciasto do ostygnięcia.
Przygotuj lukier. Połącz wodę z cukrem pudrem. Gotowym lukrem polać ostudzony makowiec, posyp makiem.
Czy kochasz mak? Jeśli tak, to mam dla Ciebie niesamowity, prosty przepis – klasyczną roladę makową, która z pewnością zachwyci każdego, kto jej spróbuje! Słodkie ciasta drożdżowe, obficie wypełnione nadzieniem makowym i całość zwinięta w roladę. Jest to pyszne słodkie ciasto, uważaj tylko podczas degustacji, bo możesz po prostu zjeść całość!