Makowiec z bezą na spodzie.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Makowiec z bezą na spodzie. Jestem wielką fanką makowców. To ciasto jest idealnie wypełnione nadzieniem makowym, z delikatną i chrupiąca bezą. Myślę, że to ciasto z makiem jest piękne w swojej prostocie: bez lukru i glazury, tylko z delikatna bezą. To ciasto jest wszystkim dla miłośników maku i bezy. Naprawdę pyszne ciasto, którym będziesz się cieszyć wszystkimi zmysłami. Idealny makowiec z bezą na Święta Bożego Narodzenia.
Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę serca i zapobiega zmianom miażdżycowym. Wzmacnia odporność organizmu. Wskazany jest dla osób, które borykają się z zaparciami. Bardzo dobrze działa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomaga układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w maku to: A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku znajdziemy również błonnik i kwasy omega – 6.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą potrzebne:
Spód:
– 125 g miękkiego masła
– 50 g erytrytolu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 100 g kwaśnej śmietany
– 1 żółtko
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g mąki
Masa makowa:
– 300 g zmielonego maku
– 400 ml mleka owsianego
– 100 g erytrytolu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 4 żółtka
Beza:
– 5 białek
– 150 g erytrytolu
Masło połącz z erytrytolem i wanilią. Gdy uzyskasz kremową konsystencje dodaj żółtko i śmietanę. Całość dokładnie połącz.
Na koniec wsyp proszek do pieczenia oraz mąkę. Miksuj.
Blachę o wymiarach 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Rozprowadź je równomiernie i ugnieć rękoma.
Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz ciasto przez około 20 minut.
W międzyczasie wykonaj masę makową. Do garnka wsyp mak, wanilię, erytrytol i wlej mleko. Garnek postaw na średnim ogniu i gotuj przez 5 minut, pamiętaj o mieszaniu. Ściągnij garnek z ognia i pojedynczo dodaj żółtka, wymieszaj i ponownie garnek postaw na ogniu. Gotuj przez kolejne 5 minut, pomieszaj. Odstaw garnek na bok.
Upieczony spód odstaw do lekkiego ostygnięcia i następnie połóż masę makową.
A teraz przejdź do wykonania bezy. Ubij białka ze szczyptą soli i powoli wsyp erytrytol. Miksuj do momentu aż erytrytol się rozpuści.
Gotową pianę przełóż na masę makową.
Piekarnik nastaw tym razem na 160°C i piecz ciasto przez kolejne 30 – 40 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki i ciasto pozostawiamy w środku. To sprawi, że beza będzie bardziej chrupiąca.
Gdy ciasto ostygnie całkowicie włóż je do lodówki.
Po każdym cięciu przepłukuj nóż pod strumieniem ciepłej wody, to sprawi beza nie przyklei się do noża.
To nie jest zwykły klasyczny makowiec. Delikatny i miękki spód, bogata warstwa nadzienia makowego i ubite białka tworzące delikatna chmurkę na wierzchu. Trzy warstwy ciasta łączą się w jedną idealną całość o fantastycznej strukturze i cudownym smaku. Chrupiące ciasto z makiem, które rozpływa się w ustach, kremowe nadzienie makowe i i miękka pianka z białek stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Jeśli to wszystko brzmi kusząco, nie wahaj się spróbować tego pysznego ciasta z makiem.