Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie jest bardzo popularne w naszym kraju, nic dziwnego jest łatwe w użyciu i nigdy Cię nie zawiedzie. Dziś pokażę Ci jak zrobić szybką roladę z ciasta francuskiego, wypełnioną masą makową z dodatkiem gorzkiej czekolady. Jest to przepis na świąteczny wypiek, który wykonasz w kilka minut. Pachnące, chrupiące, wypełnione makiem i czekoladą ciasto, które będzie idealną słodkością na świąteczny stół.
Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę serca i zapobiega zmianom miażdżycowym. Wzmacnia odporność organizmu. Wskazany jest dla osób, które borykają się z zaparciami. Bardzo dobrze działa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomaga układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w maku to: A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku znajdziemy również błonnik i kwasy omega – 6.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie są potrzebne:
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 300 g masy makowej z bakaliami
– 100 g gorzkiej czekolady
– 1 jajko
Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozwałkuj.
Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Do miski przełóż masę makową, wlej rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Gotową masę przełóż na ciasto francuskie, zostawiając 1 cm marginesu od krawędzi.
Zacznij zwijać ciasto w rulon. Następnie przyciśnij koniec ciasta aby rolada się nie rozleciała.
Formę do keksówki wyłóż papierem do pieczenia i przełóż roladę.
Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem.
Nastaw piekarnik na 180°C i piecz ciasto przez 40 – 45 minut.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki od piekarnika i pozostaw ciasto przez kolejne 10 minut.
Wyciągnij i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Możesz posypać cukrem pudrem.
Ciasta z makiem są bardzo popularne, w szczególności w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Jest lubiane przez wielu. Gdy już raz spróbujesz rolady makowej, to już nigdy nie kupisz ciasta z makiem w sklepie. Możesz cieszyć się tym ciastem przez cały rok. Wykonaj to ciasto w tym roku na święta, goście i domownicy będą zachwyceni. Delikatne i chrupiące ciasto francuskie, gorzka czekolada i masa makowa, ciężko się oprzeć tym pysznościom.