Zielona matcha latte.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zielona matcha latte. Ciepła zielona matcha latte to kojący napój, który z łatwością przygotujesz w domu. Wegańskie, pyszne latte jest idealne by rozpocząć każdy dzień. Do przygotowania tego latte wystarczy tylko matcha, mleko owsiane, syrop z agawy i odrobina wody. Kiedy potrzebujesz trochę odświeżenia, wybierz łagodniejsze źródło kofeiny, które zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy.
Matcha w proszku powstaje z zielonych liści herbaty. Inaczej niż w przypadku picia parzonej zielonej herbaty tutaj całe liście herbaty spożywasz w matcha latte. W rezultacie matcha ma około 10 razy więcej składników odżywczych niż zwykła zielona herbata. matcha zawiera 137 razy więcej przeciwutleniaczy niż parzona zielona herbata. Matcha w proszku ma lekko gorzki, ziemisty smak, który fajnie komponuje się w słodkich przepisach, takich jak: koktajle, ciasta, smoothie. Wykazano, że EGCG, znajdujące się się w wysokich stężeniach w matcha, zwiększa tempo spalania nagromadzonego tłuszczu jako energii, a także zmniejsza tworzenie nowych komórek tłuszczowych. Katechiny zawarte w matcha zwiększają tempo spalania kalorii w organizmie każdego dnia i zapewnia dodatkowe korzyści w spalaniu tłuszczu podczas ćwiczeń. Wiadomo, że L-teanina w zielonej herbacie pomaga stymulować fale mózgowe alfa. Fale te są znane ze swojej zdolności do zwiększania skupienia i koncentracji.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1/3 szklanki wody
– 1 szklanka mleka owsianego
– 1 łyżeczka matcha
– 1 łyżeczka syropu z agawy
Do wykonania latte nie używaj gorącej wody. Temperatura wody powinna mieć około 170°C.
Mleko podgrzej w garnku a następnie za pomocą spieniaczki do mleka robimy pianę. Możesz także użyć prasy francuskiej, wtedy wlej mleczko do pojemnika i za pomocą tłoczka ruszasz w dół i w górę i spieniaj mleko. Mleko podwoi swoją objętość.
Przesiej matche do miseczki i wlej wodę. Za pomocą trzepaczki do matcha energicznie poruszaj w dół i w górę.
Do szklanki wlej spienione mleko a następnie wlej ubitą matchę.
Pomieszaj przed wypiciem.
Prawda, że szybko?!
Cztery składniki i 5 – minutowy przepis jest łatwy w przygotowaniu i super pyszny. Jeśli uwielbiasz herbatę latte, to ten przepis jest dla Ciebie! Każdy łyk tej herbaty jest ziołowy, lekko słodki i subtelnie gorzki, skontrastowany z bogactwem przeciwutleniaczy i kremowym mlekiem. Od dziś możesz zrobić dobrą matcha latte w domu!