Pyszna francuska szarlotka.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszna francuska szarlotka. Ta pyszna szarlotka jest łatwa do zrobienia, wypełniona pysznym jabłkiem z dodatkiem cytryny. Ten domowy deser z pewnością sprawi, że Twoje jesienne dni będą pełne smaku i aromatu. Ten przepis jest sprawdzony i wykonywałam go już wiele razy, jest to moje ulubione ciasto z jabłkami, dlatego też postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami. Plastry soczystych jabłek, w towarzystwie ciasta i płatków migdałowych. Ciasto upieczone do perfekcji, sprawia, że ciężko oprzeć się temu deserowi.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie są potrzebne:
– 300 g jogurtu naturalnego
– 1 puszka mleczka kokosowego z puszki
– 1 opakowanie śmietankowego budyniu bez cukru
– ¾ szklanki erytrytolu
– 1 łyżeczka wanilii
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szklanka mąki orkiszowej
– płatki migdałowe do posypania
– 4 jabłka
– 2 łyżki soku z cytryny
Mleczko kokosowe trzymaj w lodówce przez 24 godziny.
Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw na bok.
Do miski wlej jogurt, mleczko kokosowe, wanilię, budyń i erytrytol. Za pomocą miksera połącz składniki. wsyp proszek do pieczenia i mąkę. Miksuj aż składniki się połączą.
Wcześniej pokrojone jabłka przełóż do ciasta. Wymieszaj łyżką.
Formę o wymiarach 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. Posyp płatkami migdałowymi.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasto przez 45 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Ciasto przełóż do lodówki by stało się całkowicie stabilne.
Nie musisz się martwić papkowatymi jablkami, czy rozmoczonym spodem ciasta, ponieważ ta szarlotka piecze się perfekcyjnie za każdym razem! Każdy z nas potrzebuje perfekcyjnego przepisu na szarlotkę. Niezależnie czy szukasz przepisu na przyjęcie rodzinne bądź święta, czy po prostu masz ochotę na nieodparty smak jabłek, gwarantuję Ci, że ten przepis na ciasto z jabłkami przypadnie Tobie do smaku.