Szarlotka w wafelku.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Szarlotka w wafelku. My dorośli wiemy, że życie składa się z drobiazgów. Małe gesty mogą wiele zdziałać, krótkie chwile często znaczą dla nas więcej a odrobina życzliwości może zmienić czyjś dzień. A jeśli chodzi o nasze pociechy, wiemy, że dodatkowy wysiłek związany z przekształceniem tradycyjnego deseru, w pyszny smakołyk w wafelku sprawi dzieciom wiele radości. Dlatego te mini szarlotki w wafelku z bitą śmietaną są hitem w każdym domu. Pyszne jabłka z dodatkiem cynamonu z dużą ilością bitej śmietany w formie lodów to fantastyczny deser dla całej rodziny. Deser, który wywołuje wielki uśmiech na twarzy!
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 duże jabłka
– ½ szklanki zimnej wody
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka erytrytolu
– ½ łyżeczki esencji z wanilii
– 1 łyżeczka cynamonu
– 5 wafelków do lodów
– 250 ml śmietany kremówki 36%
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Dodajemy cynamon, erytrytol, wanilię mieszamy by składniki się połączyły, wsypujemy pokrojone jabłka. Garnek stawiamy na ogniu i gotujemy około 15 minut, aż masa zacznie nam gęstnieć i będzie lepka.
Jabłka odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ubijamy śmietanę kremówkę.
Tuż przed podaniem nakładamy jabłka do wafelków i dekorujemy bitą śmietaną.
Podajemy.
Przepis na szarlotkę w wafelku nie jest skomplikowany i jest szybki w przygotowaniu i co najważniejsze każda pora roku jest idealna by wykonać tą szarlotkę. Jest to absolutnie najlepsza domowa szarlotka bez pieczenia jaką kiedykolwiek zrobimy. Delikatny i kruchy wafelek, lekko przyrumienione jabłka z dodatkiem cynamonu i całość zwieńczona bitą śmietaną. Czyż to nie jest najlepszy deser na świecie?