Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem. Cudowny przepis, który możesz przygotować za każdym razem gdy masz ochotę na słodki obiad bądź na pyszny deser. Ten zapiekany ryż z jabłkami jest idealny dla całej rodziny, a dzieci będą zajadać się tym smakołykiem z wielkim apatytem. Jest to znakomite połączenie ryżu, jabłek cynamonu, rodzynek i śmietanki, jest to najlepszy deser lub obiad na słodko dla małych i dużych dzieci. Jest to inspirowany deser jaki jadłam będąc dzieckiem, więc gdy masz resztki ryżu i chcesz czegoś smacznego i dobrego, koniecznie wykonaj ryż z jabłkami i cynamonem.
Post sponsorowany.
A multigrill polecam z całego serca, jeśli chcesz zainwestować w wielofunkcyjne urządzenie to ten multigrill JEST TYM CZEGO POTRZEBUJESZ! Kupisz go tutaj
Śniadania, obiady, ciasto i wiele innych potraw przygotujesz w tym urządzeniu. Sprzęt na lata i jest to opłacalna inwestycja
Zniżka na -10% z kodem ZDROWYSTYLJOANNY
Ryż jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dostarcza nam duże ilości węglowodanów złożonych, które są podstawowym źródłem energii. Ryż korzystnie wpływa na trawienie, posiada właściwości przeciwbiegunkowe, jest lekkostrawny. Obniża poziom poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Reguluje pracę układu nerwowego. Jedzenie ryżu wzmacnia odporność. Pozytywnie wpływa na pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed wolnymi rodnikami. Może chronić przed nowotworem. Witaminy jakie znajdziemy w ryżu to: B1, B2, B5, B6, E, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź, selen, potas. Znajdziemy w nim także błonnik.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie są potrzebne:
– 700 g ugotowanego ryżu
– 330 ml śmietany 30%
– 40 g rodzynek
– 350 g startych jabłek
– 3 łyżeczki cynamonu + do posypania
Ryż ugotuj do miękkości.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej.
Do miski przełóż ryż, dodaj jabłka, wsyp rodzynki i cynamon, na koniec wlej śmietanę i wymieszaj dokładnie. Jeśli wolisz słodszą wersję dodaj 2 łyżki cukru lub erytrytolu.
Do wykonania ryżu użyj płaskiej płyty od Kuvings.
Na płytę przełóż zawartość miski, wyrównaj. Suwak do grzania ustaw na środek.
Piecz pod przykryciem przez 10 minut, następnie ściągnij pokrywkę i piecz kolejne 10 minut.
Gotowe danie posyp cynamonem.
Smacznego.
Porcja to około 430 Kcal.
Miękka konsystencja i słodki smak tego zapiekanego ryżu z jabłkami to prawdziwa uczta. Ten pudding ryżowy jest kremowy, słodki i doprawiony aromatycznym cynamonem. Idealna jesienna kompozycja smaków – jabłek, cynamonu, rodzynek i ryżu! Smakuje wspaniale na ciepło jak i na zimno. Wszyscy mamy sentyment do smaków dzieciństwa, warto do nich wracać!