Placki z jabłkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki z jabłkiem. Nie ma jak duży stos świeżo smażonych placków z jabłkami. Placuszki polane płynnym miodem, jakie one są pyszne. Jeśli szukamy pomysłu na słodkie śniadanie lub smaczną przekąskę dla dzieci to placki z dodatkiem jabłka okażą się strzałem w dziesiątkę. Jest to prosty i szybki przepis na placki, który sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek a także na wynos do szkoły lub pracy. Placki to doskonały poczęstunek dla dzieci i pyszny początek dnia.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebna:
– 500 g mąki pełnoziarnistej
– 2 jajka
– 1 ½ szklanki mleka owsianego
– ½ szklanki wody
– szczypta soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 – 4 jabłka
– olej do smażenia
Wodę, mleko, mąkę, jajka, proszek do pieczenia, sól umieszczamy w misce i za pomocą miksera łączymy składniki.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do ciasta na placki.
Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nakładamy odpowiednią ilość ciasta.
Smażymy placki z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone placki kładziemy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru oleju.
Placki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, syropem klonowym, owocami.
Najlepsze, puszyste placki z jabłkiem. Nie szukajcie dalej, ponieważ ten stos miękkich i idealnych placuszków jest właśnie tutaj! Weekendowe śniadania już nigdy nie będą takie same. Jest to przepis na mięciutkie placuszki z kawałkami jabłka, które pokochają nie tylko dzieci ale i dorośli. Każdy kęs placuszka rozpływa się w ustach… będziemy sięgać po więcej niż tylko jeden. Stos pysznych placków jest idealny o każdej porze dnia.