Fit sernik z jabłkami i karmelem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Fit sernik z jabłkami i karmelem. To coś dla fanów serników! Radujmy się! Jest to gęsty, kremowy, z dodatkiem jabłek, orzechów nerkowca, masła orzechowego i mleczka kokosowego sernik. Ten sernik jest zrobiony ze zdrowych i smacznych składników, jest to idealny sernik na każdą okazję. Jeśli chodzi o połączenie jabłek i karmelu to z pewnością będziemy zachwyceni tym przepisem. Soczyste jabłka, pyszny karmel i masa serowa – to jest pyszne.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 120 g mąki owsianej
– 40 g mąki migdałowej
– 20 g oleju kokosowego
– 2 łyżki nasion lnu
– 6 łyżek wody
– 20 g erytrytolu
Masa serowa:
– 200 g twarogu
– 100 g orzechów nerkowca
– 120 ml mleczka kokosowego w puszce
– sok z limonki
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 90 ml syropu klonowego
Nadzienie jabłkowe:
– 2 jabłka średniej wielkości
– sok z limonki
– szczypta kardamonu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 480 ml wody
– 30 g mąki ziemniaczanej
– 90 g erytrytolu
Sos karmelowy:
– 60 ml mleczka kokosowego z puszki
– 20 g syropu klonowego
– 20 g brązowego cukru
– 20 g masła orzechowego
Mleczko kokosowe trzymamy w lodówce przez 24 godziny.
Olej kokosowy rozpuszczamy.
Siemię lniane mielimy i zalewamy wodą, odstawiamy na 5 minut.
Orzechy nerkowca namaczamy w wodzie i pozostawiamy na minimum 30 minut. Nastąpienie odlewamy wodę.
Do robota kuchennego wsypujemy mąki, erytrytol, siemię lniane, olej kokosowy. Włączamy urządzenie i czekamy aż składniki dobrze połączą się z sobą.
Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na spód. Dokładnie dociskamy. Tortownicę wkładamy do lodówki a my przechodzimy do wykonania masy serowej.
Wszystkie składniki do wykonania masy serowej wkładamy do robota kuchenne. Włączamy go i czekamy aż uzyskamy gładką, aksamitną masę serowa. Gotowa masę wylewamy na spód ciasta.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy sernik przez 40 – 45 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik w piekarniku na kolejne 10 minut.
Wyciągamy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka kroimy w kostkę. Do garnka nalewamy wodę i wsypujemy jabłka, dodajemy cynamon, kardamon, erytrytol i wlewamy limonkę. Mąkę ziemniaczana łączymy z odrobiną wody i mieszamy. Gdy woda w garnku się zagotuję wlewamy mąkę ziemniaczana i gotujemy do momentu aż masa zacznie gęstnieć. Ściągamy garnek z ognia.
Gdy ciasto ostygnie wykładamy warstwę z jabłkiem. Wyrównujemy. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ostatnim krokiem jest przygotowanie karmelu.
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania karmelu wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut. Gotowym karmelem polewamy delikatnie ciasto.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego.
Ten przepis na sernik z jabłkami i karmelem to idealny deser na każdy dzień tygodnia. Nasz sernik może wyglądać na przesadnie słodki i dekadencki, ale w rzeczywistości jest bardzo dobrze zbalansowany z nutą klasycznej szarlotki. Jabłka dobrze komponują się z twarogiem i karmelem. To uroczysty sernik, który możemy serwować przez cały rok. Kto by nie pokochał takiej kombinacji!?